Biden: Čína si hraje s ohněm. Při obraně Tchaj-wanu jsme připraveni použít vojenskou sílu

Joe Biden

Biden: USA budou chránit Tchaj-wan

Spojené státy by byly ochotny vojensky zasáhnout v případě útoku na ostrov Tchaj-wan, který si Čína nárokuje jako součást svého území. Na tiskové konferenci v Tokiu to uvedl americký prezident Joe Biden. Agentura AP hovoří o jednom z nejsilnějších vyjádření podpory Tchaj-wanu z posledních desetiletí. Peking podle očekávání Bidenova slova ostře kritizoval a zdůraznil, že americký prezident nemá „podceňovat jeho odhodlání“.

Nejmenovaný představitel Bílého domu uvedl, že Bidenův výrok neznamená změnu americké politiky vůči Tchaj-wanu. Washington respektuje politiku jedné Číny a udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Uvádějí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.

Čína demokratickému Tchaj-wanu hrozí vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Biden učinil výše zmíněné prohlášení při společné tiskové konferenci po jednání s japonským premiérem Fumiem Kišidou, kde byl tázán, zda by USA poskytly Tchaj-wanu vojenskou pomoc, kdyby ostrov čelil čínské invazi. Americký prezident odpověděl kladně a následně dodal: „To je závazek, který jsme učinili.“

„Souhlasíme s politikou jedné Číny. Podepsali jsme ji... Ale myšlenka, že by mohl být (Tchaj-wan) obsazen silou, je nepatřičná,“ prohlásil Biden podle agentury Reuters. Dodal nicméně, že nečeká, že by k něčemu takovému došlo nebo že by se o něco takového někdo pokusil.

Podle šéfa Bílého domu by jakékoli snahy Číny použít proti Tchaj-wanu sílu celý region rozvrátily a „byly by podobné tomu, co se teď děje na Ukrajině“. Čínská letadla v poslední době opakovaně narušují tchajwanský vzdušný prostor a Peking vyvíjí tlak na ostrov i dalšími způsoby. „Tyto přelety a všechny ostatní manévry, které (Čína) podniká, jsou zahráváním si s ohněm,“ podotkl Biden.

Čína protestuje

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin uvedl, že Čína proti Bidenovým výrokům „rezolutně protestuje“. „Čína není ochotna přijmout žádné kompromisy a ústupky v klíčových otázkách, které se týkají její suverenity a územní celistvosti," prohlásil Wang. „Čína je připravena podniknout rozhodné kroky, aby ochránila svou svrchovanost a bezpečnostní zájmy,“ dodal.

Tchajwanské ministerstvo zahraničí Bidenovi a americké vládě poděkovalo za to, že znovu potvrdili podporu Tchaj-wanu. „Tchaj-wan bude nadále zlepšovat své obranné schopnosti, prohlubovat spolupráci s USA a Japonskem a dalšími podobně smýšlejícími zeměmi, aby společně bránily bezpečnost v Tchajwanském průlivu a mezinárodní pořádek. Chce také podporovat mír, stabilitu a prosperitu v Indicko-pacifickém regionu,“ sdělilo ministerstvo.

Podle Bílého domu se Biden s Kišidou shodli na spolupráci v souvislosti s „čím dál více nátlakovým chováním Číny“. Kišida uvedl, že získal Bidenovu podporu pro to, aby se Japonsko stalo stálým členem Rady bezpečnosti OSN, která by podle řady názorů potřebovala reformu. Stálými členy RB OSN jsou v současné době USA, Británie, Francie, Rusko a Čína.

Biden na tiskové konferenci rovněž oznámil spuštění Indopacifického hospodářského rámce (IPEF), což je nový druh obchodní dohody, čítající více než desítku partnerů. Podle Bidena pro obyvatele regionu z dohody vyplynou „konkrétní přínosy“.

Setkání s císařem

Před jednáním s Kišidou se šéf Bílého domu setkal s japonským císařem Naruhitem. Bílý dům uvedl, že Biden pozdravil císaře jménem amerického lidu a zdůraznil sílu americko-japonských vztahů.

Bidena během dvoudenní návštěvy Japonska čeká v úterý summit lídrů zemí čtyřstranné bezpečnostní aliance Quad, v níž jsou kromě Japonska a USA také Indie a Austrálie. Biden do Japonska přiletěl v neděli z Jižní Koreje, zpět do Spojených států odletí v úterý.

Tagy: