Když je největší zbraní hrst pšenice. Rusko vydírá potravinovou blokádou Ukrajinu i svět

Pšenice v německém mlýně

Válka na Ukrajině (20.5.2022 8:00)

Ruská armáda pokračuje v blokádě ukrajinských přístavů a omezuje námořní zásobování Ukrajiny, stejně jako export kyjevských surovin. Nejvíce to svět pocítí na cenách pšenice. Moskva je ochotná uvolnit blokádu pouze v případě, že Západ ukončí protiruské sankce. Rusko tak dělá z jídla škodolibý trumf, který má rozhodnout patovou válku.

Když to nejde na bojišti, tak to půjde v obchodech. To si zřejmě pomysleli ruští politici, kteří zaveleli k masivní blokádě klíčových ukrajinských přístavů v Azovském i Černém moři. Paralýza námořních tras už trvá několik dní, což logicky výrazně omezuje zásobování Ukrajiny, ale i vývoz komodit, na kterých závisí řada států světa.

Největším rukojmím v probíhající válce se tak stává pšenice a slunečnicový olej. Ukrajina společně s Ruskem za normálních okolností obstarává zhruba třetinu globální produkce pšenice a hned 69 procent produkce slunečnicového oleje. Krizi ještě prohloubí rozhodnutí indické vlády, která se kvůli suchu rozhodla export pšenice úplně zastavit.

Sankce za pšenici

Moskva už oznámila, že blokádu přístavů ukončí pouze ve chvíli, kdy Západ zmírní protiruské sankce. A jak je patrné z rétoriky ruských politiků, Kreml si „užívá“, že konečně našel nástroj, kterým drží Západ v šachu. Zvláště ostrý je ve výrocích exprezident Ruska Dmitrij Medveděv.

Podle něj je Moskva připravená odvrátit světový hladomor, bez mezinárodní spolupráce to ale neudělá. „Jinak to nemá logiku. Na jedné straně jsou na nás uvalené neuvěřitelné sankce, ale na druhé straně po nás chtějí zásoby jídla. Ale takhle věci nefungují, nejsme idioti,“ rozčílil se Medveděv na komunikační platformě Telegram. Informoval o tom list The Guardian.

„Země, do kterých vyvážíme pšenici a další potraviny, budou bez našich dodávek prožívat těžké časy. A nejen na evropských polích bude bez našich hnojiv růst tak možná šťavnatý plevel,“ nebral si Medveděv servítky. „Máme možnost zajistit, aby měly ostatní země jídlo a k žádnému hladomoru nedošlo. Jen se nám nepleťte do práce,“ uzavřel exprezident.

Kritika USA

Ruský přístup už zkritizovala řada zemí v čele s USA, které ve své podpoře Ukrajiny nehodlají přestat. „Ruská vláda si myslí, že když používá jídlo jako zbraň, tak tím dosáhne něčeho, co se během invaze nepodařilo – zlomit duch ukrajinského lidu,“ sdělil americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Potravinové zásoby pro miliony Ukrajinců a další miliony lidí po celém světě jsou teď doslova rukojmím ruské armády,“ dodal.

Spojené státy už oznámily, že chtějí Ukrajině dodat protilodní rakety, které by Kyjevu umožnily potápět ruské lodě a uvolnit blokádu. Podobně pomáhá i Velká Británie.

Schizofrenní ruská rétorika se mezitím znovu projevila na půdě OSN. Zástupce Ruska při Organizaci spojených národů Vasilij Alexejevič Něbenzja prohlásil, že žádná ruská blokáda ukrajinských přístavů neprobíhá. Ukrajinci si podle něj blokují vlastní přístavy sami tím, že podél černomořského pobřeží umístili miny.

Tagy: