Bití do bezvědomí i močení do jídla. Cela ovládaná dvojicí tyranů byla pro vězně z Borů peklem

Věznice nebývá logicky místem, kde by člověk chtěl dobrovolně trávit čas. To, co se odehrávalo na cele číslo 232 v plzeňské věznici, ale předčilo snad všechny noční můry lidí, které čekal pobyt za tamními mřížemi. Vězni popisovali brutální mučení: byli biti do bezvědomí, museli snášet, že jim tetují vulgární výrazy po těle. Někteří našli jedinou možnost úniku z obávané cely v podřezání si žil. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Pavel Procházka a Roman Korčík nebyli v borské věznici žádní nováčci. Oba si zde odpykávali mnohaleté tresty za násilnou činnost. Například jednatřicetiletý Korčík byl na přelomu let 2021 a 2022 už dvanáctkrát trestaný. Právě v tomto období bylo řádění obou vězňů podle svědeckých výpovědí nejhorší.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivý incident v Lipsku. 13letá dívka zřejmě zaútočila na svou mladší sestru. Ta zemřela

Přestože měli na svědomí násilné činy, skutečnými tyrany se stali až za zdmi věznice. Ostatní spoluvězni se jich báli. Hrůzu budil hlavně více než dva metry vysoký Procházka. Korčík s výrazně potetovaným obličejem ho ale bohužel dokázal zdárně doplňovat.

Tetování i močení na jídlo

Cela 232 byla místem, které tito dva vězni vryli do hlav všem ostatním vězňům z Borů. Nikdo do ní nechtěl a ten, kdo se tam dostal, se rychle snažil uniknout na jinou celu. Za každou cenu. Někteří se dokonce pokusili o sebevraždu. Podřezávali si žíly jen proto, aby je dozorci přeřadili jinam. Není se čemu divit. To, co týraní vězni později popisovali ve svědeckých výpovědích, si jen málokdo dovedl představit.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Někteří vězni na cele číslo 232 museli snášet surové bití. Procházka je násadou od koštěte bil tak, že měli celá záda fialová od podlitin. Další vězně zase rdousil až do bezvědomí. Obvyklou kratochvílí Procházky i Korčíka pak bylo močení. Někdy na samotné oběti šikany, jindy na jídlo, které bylo pro vězně určeno.

Někteří vězni popisují, že oba měli být mnohdy pod vlivem pervitinu. Procházka navíc často surové bití streamoval mobilním telefonem, který měl ukrytý u sebe. Další oblíbenou formou šikany dvou tyranů bylo tetování. V několika případech své oběti potetovali obrázky dámského i pánského přirození, vulgárními nápisy nebo dokonce hákovým křížem. Vězni to vše snášeli jen ze strachu před dalším ubližováním.

Jeden statečný za všechny

Případ nakonec odhalil až jeden ze statečných vězňů. Dlouhé měsíce totiž nechtěl nikdo jiný o brutálních praktikách na cele číslo 232 promluvit. Až když šokující detaily šikany prozradila první z obětí, začali se postupně přidávat další a další. Dozorci a později policie tak začala pomalu rozplétat případy násilného chování, které museli vězni z obávané cely trpět.

I když Korčíka například usvědčovalo i tetování s jeho vlastními iniciálami na těle jednoho ze spoluvězňů, oba tyrani dlouho zapírali. Přesvědčovali soud, že si ostatní vymýšlejí. Podle jejich slov šlo jen o pomstu za fakt, že dvojice dříve dodávala vězňům pervitin a později s tím přestala. Takové obhajobě ale soud neuvěřil. Oba muži navíc nakonec otočili a své jednání přiznali. Pavel Procházka si svůj původní trest prodloužil o sedm let a Roman Korčík o čtyři roky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Slovenský Hannibal a bratr slavného muzikanta prý jedl ženy. Mohl jich zabít až třicet

Tagy:
jídlo vězení tetování Lipsko soud oběť šikana bezvědomí soudní proces soudnictví trestná činnost noční můra Zvlášť závažné zločiny rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost Pavel Procházka Roman Korčík