Bizarní video z bojů: Ruští okupanti před Ukrajinci v panice ujížděli na kolech

Proruský separatista z Doněcké lidové republiky jede na kole zničenými ulicemi Mariupolu. (4. květen)

Válka na Ukrajině (25.8.2022 9:00)

Ukrajinci na východě země provedli další úspěšný dělostřelecký útok na ruské pozice. Tentokrát překvapili skupinku okupantů, kteří se pohybovali v nespecifikované obci nedaleko od Izjumu. Zatímco jednomu z vojáků dopadla bomba přímo pod nohy, dva Rusové ve spěchu popadli kola, na kterých ujeli pryč. Video, jehož pravost nelze v době válečného konfliktu nezávisle ověřit, koluje po sociálních sítích.

K úderu mělo dojít v jedné z vesnic u Izjumu v Charkovské oblasti. Je tak dost možné, že útok provedla obávaná 93. ukrajinská mechanizovaná brigáda, která v tomto regionu operuje.

Na záběrech je vidět několik ruských vojáků, kteří procházeli obcí s poničenými obytnými domky. Ve chvíli, kdy jeden z okupantů vyrazil směrem k jednomu z obydlí, nedaleko od něj dopadla dělostřelecká bomba.

Ze zveřejněného video je patrné, že ukrajinský útok Rusy dost překvapil. Zatímco na vesnici lítaly další bomby, které ničily již tak zdemolované domy, dva z okupantů rychle popadli jízdní kola, na nichž ujeli pryč. Dron později pořídil další záběry, které dokumentují úprk dvou vojáků z vesnice.

„Ruští vojáci se snaží na kolech uniknout ukrajinské dělostřelecké palbě poblíž Izjumu,“ konstatovala například stránka Visegrád 24. „To je tak, když si myslíš, že můžeš beztrestně chodit po cizí zemi a vraždit nevinné lidi,“ komentoval video analytik Andrej Poleščuk, který se na Twitteru dlouhodobě snaží o ruské invazi informovat českou veřejnost.

I přesto, že jsou boje na východě země velmi brutální, bizarních videí z fronty stále přibývá. Například na začátku července měl dělostřelecký útok již zmíněné 93. mechanizované brigády ruskou posádku tanku vyděsit natolik, že okupanti při úniku stroj „otočili na střechu“.

K další kuriózní situaci došlo na konci června, když ruský voják v neobydlené oblasti zřejmě vykonával potřebu. Během toho na něj bezpilotní letoun ovládaný ukrajinskou armádou svrhnul výbušninu. Exploze byla tak silná, že okupant doslova ztratil půdu pod nohama.

Na konci května v Záporožské oblasti zase průzkumný dron odhalil pozici ruského bojového vozidla ukrytého u obytného domu. Jeden z okupantů letoun zpozoroval a poslal mu na uvítanou gesto vztyčeného prostředníčku. Ukrajinci později místo vybombardovali a ruský obrněnec zlikvidovali. Ani tyto záběry není možné nezávisle ověřit.

Tagy: