Bizarnosti vládních opatření: Někdo nemůže za dům, druhý má k dispozici půl Jeseníků

Lidé na jaře

Obyvatelé tří osad u lipenského jezera mají komplikace (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Vláda některým obyvatelům skrze nová opatření v podstatě zakázala chodit do přírody. Lidé ji totiž mohou navštěvovat jenom na území obce, ve které žijí. Zatímco někteří mají štěstí a žijí v obci, do jejíhož katastru spadá například značná část Jeseníků či Jizerských hor, jiní mohou být v současné situaci rádi za několikaminutovou procházku doslova od značky ke značce.

Od pondělí platí přísná opatření. Lidé nesmí kromě výjimečných případů překračovat hranice okresů, v rámci nichž však mohou cestovat také pouze ve výjimečných případech, jako jsou například nákupy. Pokud chce člověk sportovat nebo na vycházku do přírody, musí zůstat v katastru své obce. V tom jsou však značně znevýhodněni obyvatelé těch nejmenších vesnic.

Jako příklad lze uvést nejmenší obec v České republice, tedy Závist na Blanensku, která nemá ani půl kilometru čtverečního, a lidé jí tak projdou za několik málo minut. Kontrasty lze však pozorovat také v jednotlivých regionech, kde se v jedné vesnici mohou lidé projít leda na kousek louky a v nedaleké obci s podobným počtem obyvatel mají k dispozici desítky kilometrů čtverečních lesů a hor.

Jasným příkladem může být například Liberecký kraj, kde třeba obec Lažany spadající pod Turnov má přibližně dva kilometry čtvereční a je ze dvou stran oblepena dálnicemi, z té třetí je zase pole. Stěžují si na to obyvatelé na sociálních sítích. „Můžete udržovat kondici a psychickou pohodu jízdou na kole kilometr tam a zpátky nebo se jít projít po poli mezi dálnicí a prasečákem,“ píše Matěj H.

Podobně tomu je v nedaleké obci Modřišice, která má něco přes tři kilometry čtvereční a jejíž katastr končí těsně před lesy, jež obklopují zříceninu hradu Kozlov. Na tu se však místní mohou dívat pouze z dálky. „Naši občané samozřejmě poukazují na to, že mají pohyb velmi omezený, a nelíbí se jim, že kolem naší obce je příroda a lesy, do kterých nemohou, protože neleží v našem katastru,“ sdělil CNN Prima NEWS starosta obce Michal Smidžár.

V úplně opačné situaci jsou například v blízké obci Bedřichov v Jizerských horách. Přestože v ní žije pouhých 363 obyvatel, rozlohu má více než 24 kilometrů čtverečních, do nichž spadá velká část Jizerských hor.

Dlouhé stráně či Vřesová studánka pro obyvatele Loučné

Existuje celá řada zdánlivě malých obcí, které katastrálně patří mezi největší obce v republice. Například Ralsko má sice pouze 2 137 obyvatel, ale s rozlohou více než 170 kilometrů čtverečních je čtvrtou největší obcí v republice, větší než například Plzeň. Podobně je na tom také obec Loučná nad Desnou v podhůří Jeseníků, která má přibližně 94 kilometrů čtverečních.

Místních přibližně 1 500 obyvatel má k relaxaci v přírodě značné možnosti, protože pod obec spadá významná část Jeseníků. Obyvatelé si tak mohou udělat výlet například k přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, na Červenohorské sedlo či na Vřesovou studánku.

Naopak nedaleké okresní město Šumperk s přibližně 26 tisíci obyvateli poskytuje svým obyvatelům pouze omezené možnosti vyžití v přírodě. Přestože se město nachází mezi kopci, které za normálních okolností nabízejí mnoho výletních míst, většinu z nich současné opatření učinilo nedostupnými. „Na Městské skály ano, na Háj už nemůžeme, mimo katastr Šumperka leží například i Nové Domky,“ píše město na svém Facebooku.

Katastr obce.

Posted by Tomáš Spurný on Monday, March 1, 2021

Starosta města Tomáš Spurný (KDU-ČSL) však doufá v lidský rozum, aby celé město nevyrazilo o víkendu například na Městské skály, což by epidemiologické situaci jistě nepomohlo. Zmiňuje místa, kam lidé mohou. „Přidal bych cyklostezku Bratrušov, areál na Benátkách, část cesty na Bludoveček atd. Je to o soudnosti a rozumnosti lidí,“ sdělil Spurný CNN Prima NEWS.

Tagy: