Hamáček: S rozvolněním nepočítejte, opatření se hned tak nezmění

Jan Hamáček

Nedají se očekávat žádné zásadní změny z hlediska opatření, platí pátý stupeň v PES a ještě nějakou dobu platit bude, uvedl na tiskové konferenci Ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček. Pokles nově nakažených se podle něj ještě nedá hodnotit jako obrat v pandemii, pořád probíhá komunitní šíření a stále platí, že situace je vážná a složitá.

„Pokud teď nárůst nově nakažených stagnuje, tak ještě přibližně 14 dní budou přibývat počty nakažených tím tempem, jako v uplynulých deseti dnech rostly nové případy,“ uvedl na tiskové konferenci Hamáček s tím, že se proto nedají očekávat žádné zásadní změny z hlediska opatření. „Platí pátý stupeň v PES a ještě nějakou dobu platit bude,“ podotkl ministr vnitra s tím, že situace je stále vážná a složitá (co platí v 5. stupni, najdete přehledně zde). Zároveň podle něj stále probíhá komunitní šíření.

Šéf krizového štábu se ale vyjádřil i k zásobě injekcí pro aplikaci očkování. Podle něj je tohoto materiálu v České republice dostatek na 65 dní a další dodávky budou v dopraveny do státních hmotných rezerv. Nehrozí tak, že by injekce došly. Pokud by v některém regionu docházely, měl by se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a získá zápůjčku z některé fakultní nemocnice.

Stát podle Hamáčka loni objednal zásoby materiálu nutného k očkování v objemu poloviny předpokládané spotřeby. První dodávky by měly dorazit na přelomu ledna a února. „Než naskočí rezervy státu, aktuálně je v celé republice 689 tisíc injekčních stříkaček pro aplikaci a 793 tisíc jehel,“ uvedl. Stříkaček pro ředění je téměř 1,4 milionu, jehel pro ředění 680 tisíc a rozpouštědel je k dispozici osm milionů balení, doplnil.

Lůžková kapacita v Česku je dostatečná

Dostatečná je podle Hamáčka i lůžková kapacita je v celé republice. „Zaznamenali jsme lokální problémy například v chebské nemocnici, ale pacienti byli rozvezeni do jiných nemocnic. Neposílali jsme je do Německa, protože v příhraničních nemocnicích je kapacita nízká,“ vysvětlil ministr. Jako pomocnou sílu zatím nasazují armádu, ale mají v záloze i hasiče nebo policii.

Velkokapacitní očkovací centra jsou podle Hamáčka součástí vakcinační strategie, kterou budou projednávat ve středu odpoledne na vládě. Zároveň naznačil, že epidemie možná posune sčítání lidu, které se má konat na jaře. „Štáb se po jednání s ČSÚ zeptá na riziko ministerstva zdravotnictví,“ podotkl Hamáček.

Tagy: