Blažek k případu dívky zneužívané otčímem: Já bych podmínku neuložil, má to však svá „ale“

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Ministr Pavel Blažek uvedl, jak by rozhodl v případu zneužívané dívky otčímem

Abstraktně řečeno bych já osobně podmínku za znásilňování určitě neuložil. Ale jako ministr říkám, že musím prostudovat spis a až poté sdělím veřejnosti, zda si myslím, že byla podmínka dle zákonných hledisek uložena špatně. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to ke kauze dívky znásilňované otčímem uvedl šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Doplnil, že se o tento případ zajímá a není „vůbec přesvědčen, že byla podmínka uložena správně“.

„Kdybych soudil já, tak bych abstraktně řečeno podmínku určitě neuložil. Ale – a to je to ale, které musím říkat jako ministr a člen vlády – musím prostudovat spis, než veřejnosti sdělím, jestli si myslím, že byla podmínka ze zákonných hledisek uložena špatně. Kdybych nyní seděl s jakýmkoliv spoluobčanem, tak mu nevysvětlím, že tam podmínka je,“ konstatoval Blažek.

ČTĚTE TAKÉ: Kauza znásilnění otčímem: Okresní soud možnost podmínky odmítl, chtěl muže poslat za mříže

Pokračoval s tím, že v české společnosti máme – nejen s ohledem na zmiňovanou kauzu dívky znásilňované otčímem – problém. „Dostáváme se do situace, kdy si lidé říkají, že se u nás nějak divně soudí. Otázka je položena zcela správně a naším úkolem, tedy soudců, mě jako ministra, vlády i Sněmovny, je, že pokud dochází k takovému nesouladu mezi míněním veřejnosti, rozhodováním soudů a tím, jak se soudí, tak se tím musíme nějakým způsobem zabývat,“ uvedl.

Je podmínka dostačující?

Mezi možnosti se řadí věci změnit, či naopak rozhodnutí hájit. „A to i v případě, kdy se tento rozsudek někomu nezdá,“ přiznal. Po zveřejnění rozsudku v případu dívky znásilňované otčímem Blažek očekává debatu na téma, zda by se za podobné skutky a trestné činy měla podmínka vůbec ukládat. „Absolutní většina odborníků vám řekne, že je správné to tam zanechat, a říkají to dokonce aktivisté,“ upozornil.

Doplnil, že se o případ osobně zajímá. „V této chvíli nejsem vůbec přesvědčen o tom, že byla podmínka uložena správně. Ale opakuji, nejsem přesvědčen. Musím si to nastudovat, stejně jako naši odborníci,“ dodal.

Následně zdůraznil, že si soudci musí své rozsudky hájit. „Já bych byl strašně rád, kdyby se podařilo, aby například tento senát – nebo kterýkoliv jiný – šel do nějaké televizní debaty a oni vám vysvětlovali, proč rozhodují tak, jak rozhodují,“ vzkázal a připomněl, že nemůže do soudů a jejich rozsudků zasahovat.

„Ale víte, naši soudci… My jsme si je za třicet let trošku vychovali tak, že nezávislost znamenala: ‚Kdo řekne něco špatného o soudu, tak od všech dostane.‘ Myslím, že tato éra skončila. Musíme soudce dovést k tomu, a já už o tom jednám, že si musí zvyknout svá rozhodnutí odůvodňovat. A to i třeba v debatách, jako je tato, byť na to nejsou zvyklí. Doba je ale jiná,“ doplnil s tím, že obhajovat by soudci měli rozhodnutí nejen v případech znásilnění, ale i dalších kauz – stejně jako to dělají ostatní ústavní činitelé.

Tagy: