Družice o velikosti auta shoří v atmosféře. Na hlavu nám nespadne, ujišťuje vědec

Družice Aeolus

Konec družice Aeolus

Na přelomu července a srpna shoří v atmosféře vysloužilá družice evropské kosmické agentury ESA Aeolus. Ta sbírala data o proudění vzduchu v horních vrstvách atmosféry, a tím přispěla k přesnějším předpovědím počasí. Zpočátku prý ale nikdo nepředpokládal, že by byla natolik úspěšná, přiznal ve vysílání CNN Prima NEWS odborný pracovník Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy Jan Spratek.

„Původně byla družice Aeolus technologický demonstrátor, na kterém jsme chtěli vyzkoušet, jak to bude měřit a podobně. Ale nakonec předčila všechna očekávání a jedná se tak o další velmi dobrý přístroj v kosmu, který zkoumá, jak se hýbe atmosféra,“ uvedl Spratek s tím, že očekávali, že bude fungovat tři roky, nakonec to bylo pět a všechny výčty byly úspěšné.

ČTĚTE TAKÉ: Věda prioritou? Vláda chce snížit podporu hluboko pod průměr EU. Krátkozraké, tvrdí experti

Družice Aeolus je velká zhruba jako auto, váží 1 300 kilogramů. Skládá se ze dvou částí. První je kryt, pod nímž je hlavní přístroj, který je složený ze dvou výkonných laserů a zrcadla. Ve druhé části o tvaru zlatavé krychle se skrývají všechny ostatní systémy, jako například systém na zpracování dat pro komunikaci se zemí, palivové nádrže napojené na trysky, které korigují dráhu, a samozřejmě i výkonný chladicí systém.

Aeolus kroužila ve výšce 320 kilometrů a svou odstředivou silou odolávala gravitaci. „Jedná se o úplně první zařízení, které dokázalo větry ve vysoké atmosféře zkoumat z kosmu. A umožnilo nám lépe pochopit a tvořit klimatické modely,“ popsal úspěchy vědec.

Aby však družice zvládla odolávat gravitaci, potřebuje obíhat potřebnou rychlostí, a z toho důvodu právě v nejbližších dnech zanikne. „Díky tření o atmosféru a vzniku odporu začíná družice postupně zpomalovat, a tím pádem i klesat. Sice má palivo, které jí umožňuje o malý kousíček se vrátit, jenomže to v tuto chvíli dochází. A zbylé se nechává na to, aby vědci dokázali kontrolovat její zánik v atmosféře a přesně věděli, kde do té atmosféry vstoupí,“ vysvětlil Spratek s dodatkem, že na to sice nebyla původně konstruována, ale ESA chce jít příkladem, co se týče udržitelnosti kosmu a jeho provozu.

Že by na nás družice spadla, se ale nemusíme bát: „Družice z 99 % shoří v atmosféře a zbydou z ní maximálně malé kousíčky izolačních materiálů, které nestihly shořet. Planeta Země stále ještě není z větší části obydlená, takže pravděpodobnost, že zbylé částice zasáhnou obydlenou oblast, je skutečně minimální,“ potvrdil a dodal, že rozhodně to není nic nebezpečného.

Vědec navíc přislíbil, že někdy v budoucnu můžeme očekávat i Aeolus 2, u kterého využijí všech doposud nabytých znalostí. Jedná se však o skutečně náročné technologie na vybudování i zkonstruování, a tak není jasné, v jakém časovém horizontu to bude.

Tagy: