Boj o pandemický zákon. Proč vyvolává odpor a co vše by nám vláda mohla nařídit?

Vláda

Pandemický zákon

Vládu Petra Fialy (ODS) čeká v úterý ve Sněmovně velký boj. Na mimořádné schůzi chce kabinet v legislativní nouzi protlačit novelu pandemického zákona. Proti návrhu se staví SPD, výtky mají ale i někteří právníci. Co vše by mohla vláda nařídit?

Na úterní mimořádné schůzi je na programu jediný bod – návrh zákona o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění COVID-19. Zjednodušeně řečeno: pandemický zákon. Starý pandemický zákon, který přijala ještě Babišova vláda, totiž přestane platit 28. února. A kabinet podle premiéra Fialy potřebuje právní rámec pro to, aby mohl vyhlašovat opatření proti šíření covidu.

„Pandemický zákon je taková řídící páka pandemie, kterou vláda má. Už z opozice jsme pro vládu tenhle nástroj chtěli, aby se nemusel při každém nárůstu čísel používat drastický nouzový stav. Pandemický zákon potřebujeme, aby se pandemie mohla zvládat jemnějšími nástroji,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS premiér Fiala.

Protlačit novelu nebude tak snadné. Už minulý týden se SPD podařilo normu obstruovat a následně vetovat. Vláda proto musela nechat svolat mimořádnou schůzi. Úterní jednání tak bude zřejmě dlouhé.

Kabinet nechce pouze prodloužit účinnost zákona, ale především si rozšířit pravomoci. Doposud pandemický zákon dával možnost omezit provoz kadeřnictví, masáží nebo manikúr. Nově chce vláda přidat obecný paragraf, že bude moci omezit podnikatelskou činnost. Mohla by tak zasáhnout do všech oblastí.

Nově přibyla také možnost omezit botanické zahrady, zoo, trhy či veletrhy, koncerty nebo dětské tábory. Uvalit karanténu by mělo být pro hygieny snazší, nově by mělo stačit zaslat SMS zprávu. Úřady by mohly nařídit testování také podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Omezujete svobodu lidí, tepe vládu Okamura

Předkladatelé v důvodové zprávě argumentují tím, že bez pandemického zákona dojde k výraznému snížení akceschopnosti ministerstva zdravotnictví a krajských hygien. „Stát musí mít legislativní nástroj na pandemii,“ zopakoval premiér.

Proti pandemickému zákonu se staví SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura uvedl, že pandemický zákon je pouze jinak pojmenovaný nouzový stav, který dříve pětikoalice velmi hlasitě kritizovala.

„Pandemický zákon radikálně omezuje Ústavou zaručené svobody lidí, například právo na soukromý a rodinný život, právo podnikat či právo na vzdělání. A přece nelze, aby ústavní svobody lidí omezovala vláda na základě běžného zákona. Proto je zde ústavní zákon umožňující nouzový stav v opravdu mimořádných situacích,“ tvrdí Okamura.

Kritičtí jsou i někteří právníci. Například právník Tomáš Nielsen v rozhovoru pro CNN Prima NEWS varoval před tím, že novela může výrazně ztížit soudní přezkum mimořádných opatření. Výtky má i exprezident Václav Klaus. Podle něj dochází k mimořádnému útoku státní moci na svobodu, demokratické uspořádání a Ústavou chráněná práva.

Proti návrhu se na úterý chystá demonstrace, kterou pořádá iniciativa Chcípl PES. Z celého Česka mají do Prahy dorazit lidé s automobily v konvojích, sraz mají na Letenské pláni. Poté se mají účastníci demonstrace přesunout před Sněmovnu. Zde protestovali už minulý týden, někteří lidé si s sebou přinesli šibenice.

Vláda však kritiku odmítá a tvrdí, že jde především o to mít možnost omezit podmínky pro konkrétní provoz, například omezit kumulaci více lidí na jednom místě. „Jedná se o měkká opatření, která mají předejít mnohem tvrdším opatřením, například riziku uzavření konkrétních provozů nebo služeb nebo omezení svobody pohybu,“ stojí v důvodové zprávě.

Fiala: Děláme co nejpřijatelnější opatření

Premiér Fiala odmítá, že by vláda chtěla vyhlašovat lockdowny nebo zavírat provozovny. „Nerozumím opozici, proč se snaží pandemický zákon blokovat. To je, jako kdyby zakazovali hasičům používat stříkačku. Každý vidí, že pandemický zákon využíváme omezeně, snažíme se, aby opatření byla co nejpřijatelnější,“ zdůraznil pro CNN Fiala.

Podotkl, že pravomoci se dají uplatnit, jen když je pandemická pohotovost. „Stát musí mít legislativní nástroj na pandemii. Zákon nutí ministerstvo zdravotnictví i hygieny vysvětlovat a zdůvodňovat rozhodnutí, která udělají, a umožňuje soudní přezkum. Což je pro ochranu občanů a společnosti,“ míní premiér.

Z návrhu má jako kompromis vypadnout sporná část o platnosti. Vláda původně navrhovala, aby bylo možné vydávat mimořádná opatření podle pandemického zákona neomezenou dobu. Nakonec se dohodla, že platnost pandemického zákona skončí s letošním rokem.

„Tak jsme chtěli časové omezení ze zákona vyndat s tím, že bude účinný, jen když je vyhlášena pandemická pohotovost. Uznávám, že kvůli symbolickému významu to nebylo dobré. Takže jsme se dohodli, že tam časové omezení vrátíme, aby nepřekračovalo letošní rok,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Fiala.

Tagy: