Vláda má diktátorské manýry. Omezuje práva lidí a jde proti ústavě, zlobí se Okamura

Tomio Okamura

360° (125)

Pandemický zákon je jen nouzový stav pod novým názvem, porušuje ústavní práva. Současná vláda sáhla po totalitních manýrech, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Pokud novela zákona projde dolní komorou, obrátí se podle svých slov na Ústavní soud. Poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL) ale taková nařčení odmítl a upozornil, že není problém platnost pandemického zákona zkrátit, pokud se situace v ČR zlepší.

Zákonodárci měli novelu pandemického zákona projednávat v úterý ve stavu legislativní nouze, kvůli vetu ze strany hnutí SPD k tomu ale nakonec nedošlo. Podle Okamury je novela pouze jinak pojmenovaným nouzovým stavem. Kritizoval také jeho neomezenou platnost. Veškerá proticovidová opatření by podle něj měla být cílená, což se údajně neděje.

„Ochranu ohrožených skupin chceme všichni. Návrh zákona je přímo bezprecedentní útok na práva občanů, protože pro případy nouze tu je nouzový stav. Nebo máme zákon o veřejném zdraví, který neomezuje ústavní práva občanů. Vy (vládní koalice) jste si překlopili ustanovení, která jsou v nouzovém stavu, do běžného zákona,“ nešetřil kritikou kroků kabinetu Petra Fialy (ODS).

Současnou vládu označil za totalitní, podle něj nemůže omezovat ústavní práva, jako je svoboda podnikání. „Navrhujete omezení ústavních práv a svobod, což lze pouze formou nouzového stavu. Jsem zděšen těmito diktátorskými a totalitními manýry. Nemůžete (práva) omezit na základně toho, že si to řeknou ministerstva a schválí to vláda,“ pokračoval v pořadu 360°.

Pokud pandemický zákon projde dolní komorou, je Okamura připraven se obrátit na Ústavní soud. „Ochranu zdraví občanů chceme všichni, na tu ale je zákon o ochraně veřejného zdraví. Chcete nouzový stav pod novým názvem,“ dodal šéf SPD ve vysílání CNN Prima NEWS.

Platnost pandemického zákona se může zkrátit

Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví a poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL) nařčení z totalitních praktik důrazně odmítl s tím, že bez pandemického zákona by vláda přišla o nástroje, jak ukočírovat současnou omikronovou vlnu. Až skončí, není podle něj problém platnost pandemického zákona zkrátit. „A pak je po něm,“ dodal v pořadu 360°.

Zatím ale podle něj nejde příliš předpovědět, jakým směrem se bude současná vlna ubírat. Coby přednosta kliniky je pro opatrnější přístup. „Vím, co je to umírání na covid. Čísla stoupají a musíme se připravit, že budou stoupat i nadále,“ vysvětlil Philipp svůj pohled.

Na rozdíl od Okamury nemyslí, že uzrála správná chvíle pro rozvolnění opatření, jako k tomu došlo ve Velké Británii. „Londýn rozvolňuje, protože je o šest neděl před námi,“ naznačil Philipp, kdy by k podobnému scénáři mohlo dojít i v České republice.

Tagy: