Boj o více dětí. Politici chtějí zabránit vymírání Česka, jaké recepty nabízejí?

Česko kvůli rekordně nízké porodnosti vymírá. Politici proto řeší, jak by mohli podpořit lidi, aby měli více dětí. Třeba pro hnutí ANO bude podpora rodin jedním z klíčových předvolebních témat. Jaký mají jednotlivé strany recept?

Vloni se v Česku narodilo 91 tisíc dětí. Jedná se o nejnižší počet narozených dětí za poslední dvě dekády. Pro politiky se jedná o velké téma. I kvůli tomu, že stát bude mít v budoucnu stále méně daňových poplatníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Do voleb Spolu, ale... Z ODS zní hlasy o seškrtání míst pro TOP 09 a lidovce

Například šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová CNN Prima NEWS řekla, že zvýšení porodnosti se chtějí věnovat i v kampani do sněmovních voleb příští rok.

„Pracujeme na tom. Bude to jedno z hlavních témat našeho volebního programu,“ uvedla Schillerová. Recept podle ní není jednoduchý. „Musí to být komplex věcí. První věc je bytová politika. Musíme podpořit bydlení. Rodina musí mít zázemí a příjmy. Potom je potřeba mít možnost částečných úvazků. Potřebujete mít možnost si přivydělat, spousta maminek nemůže,“ řekla někdejší ministryně financí.

Zároveň zkritizovala vládu, že zrušila školkovné. Hnutí ANO podle ní dávku obnoví, pokud se vrátí do vlády. „Proč to zrušili? Vždyť to bylo super. To vrátíme určitě. Dopad do rozpočtu je 1,7 miliardy. Když chce maminka pracovat, tak nám to vydělá mnohem víc, než jsou náklady na školkovné,“ míní Schillerová.

Lidovci chtěli zvýšit odvody bezdětným. Narazili

Ideální by podle ní bylo, aby rodiče měli tři děti. „Pro udržitelnost potřebujeme 2,1 dítěte na matku. Takže potřebujeme, aby mělo více rodin tři děti – ale zase, to jsou náklady navíc, větší auto, větší byt. Musíme jim to umožnit třeba odpočty na auta. To jsou věci, které diskutujeme,“ nastínila Schillerová.

O podporu rodin se dlouhodobě snaží i vládní lidovci. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jsou tři klíčové oblasti, na které je potřeba se zaměřit – dostupné bydlení pro mladé rodiny, slaďování pracovního a rodinného života a daňové úlevy.

„Chceme zajistit, aby rodiny měly stabilní bydlení, možnost volby mezi péčí o děti a návratem do práce a aby byly finančně podporovány prostřednictvím vyšších daňových slev na děti. Tyto kroky považujeme za zásadní pro vytváření podmínek, ve kterých se rodiny budou cítit jistě a budou motivovány mít více dětí,“ napsal CNN Prima NEWS Jurečka.

Letos na jaře přišli lidovci s návrhem na zvýšení důchodových odvodů bezdětným. Zaměstnanci nyní odvádějí na sociálním pojištění 7,1 procenta z hrubého výdělku. Lidovci chtěli, aby se bezdětným nad 35 let sazba zvedla na 9,1 procenta. Rodičům tří a více dětí měla naopak klesnout na 5,1 procenta a rodičům dvou potomků na 6,1 procenta. Bezdětným do 35 let, rodičům jednoho dítěte či rodičům dospělých dětí by zůstaly odvody 7,1 procenta jako nyní.

Piráti chtějí valorizovat „rodičák“

S tímto nápadem ale narazili u všech koaličních partnerů. Ti označili záměr za kontroverzní, trestal by podle nich lidi bez potomků a k vyšší porodnosti by nevedl. Proti návrhu vystupovali i tehdy ještě vládní Piráti.

„Porodnost určitě nezvýší diskriminační návrhy, které trestají lidi, kteří děti mít nemohou nebo nechtějí,“ reagovala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová. „Dlouhodobě říkám, že jako první musíme zajistit dostatečnou síť předškolní péče. To je opatření, které se státu i okamžitě ekonomicky vyplatí,“ míní Richterová.

Navýšení rodičovského příspěvku by podle ní byla jenom část řešení neuspokojivé situace rodin. Richterová CNN Prima NEWS řekla, že Piráti budou nadále prosazovat automatickou a předvídatelnou valorizaci rodičovského příspěvku.

„Máme za cíl zajistit 100 tisíc nových míst v předškolní péči pro malé děti, připravujeme tzv. sousedské dětské skupiny, které by mnoha rodinám také pomohly. Zároveň chceme obecně podpořit částečné úvazky, aby mohli rodiče lépe sladit svůj pracovní a osobní život. Jako vláda jsme je podpořili slevou na pojistném. To všechno může nejen pomoci rodičům, ale rozhýbat naši republiku, abychom nepřešlapovali neustále na místě,“ zdůraznila Richterová.

I podle vládních Starostů není recept na zvýšení porodnosti jednoduchý. Podle místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Pavly Pivoňky Vaňkové (STAN) by mělo jít spíše o sérii nástrojů a otevření možností, jak podpořit mladé páry, aby zakládaly rodiny.

„V takovém případě je důležité podpořit dostupnost a jistotu bydlení, a tedy dotažení příslušného zákona do finálního schválení. Na místě je i dotažení novely dětských skupin a sousedského hlídání. Nedílnou součástí ale musí být i motivace zaměstnavatelů k využívání zkrácených úvazků, sdíleného pracovního místa a dalších nástrojů WLB nebo navýšení daňové slevy na dítě,“ sdělila redakci Pivoňka Vaňková.

Školkovné by vrátilo i hnutí SPD

O dostupném bydlení pro mladé pracující rodiny mluví také SPD. Místopředsedkyně sociálního výboru Lucie Šafránková zmínila například manželské bezúročné půjčky, státní a obecní výstavbu nájemních bytů s regulovaným nájemním či pomoc se splácením hypoték v době rodičovských dovolených.

SPD by šla také cestou vyšších daňových zvýhodnění na děti. „Chtěli bychom prosadit progresivní zvyšování s vyšším počtem vyživovaných dětí, zvýšení o 100 000 korun ročně pro rodinu s třemi dětmi. Dále bychom obnovili Fialovou vládou zrušené rodinné slevy na dani v plném rozsahu – školkovné a slevu na manželku nebo manžela,“ sdělila CNN Prima NEWS Šafránková.

Stát by se měl podle ní více podílet na podpoře rodičovství například vyššími přídavky na děti po německém vzoru všem dětem pracujících rodičů. „Dále by mělo být vyšší porodné a jeho zavedení i u třetího a každého dalšího dítěte v pracující rodině,“ míní poslankyně SPD. Zmínila také navýšení kapacit školek za dostupné ceny.

Redakce se zeptala i dalších parlamentních stran ODS a TOP 09, oslovení politici ale na dotaz nereagovali.

Ekonom: Zvýšení porodnosti není možné

Podle některých odborníků ale zvýšení porodnosti státu zase tolik nepomůže. „To je oblíbené téma, že stačí zvýšit porodnost. Řada politiků si myslí, že zvýšením porodnosti se situace vyřeší, ale my už dnes nemáme dostatek žen na zvýšení porodnosti. V posledních dekádách se prostě rodilo málo žen na to, abychom se i přes dramatické zvýšení plodnosti dostali na vysokou porodnost, která by podle některých měla zajistit stabilitu penzijního systému,“ řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS ekonom a člen Národní rozpočtové rady Petr Musil.

Dodal, že České republice pomohl příchod uprchlíků z Ukrajiny. „To je v podstatě takový dovoz žen, které si přivezly i děti, a bude to mít pozitivní vliv na mírné zlepšení penzijního systému v horizontu 50 let. To, že si řekneme, že stát musí dělat prorodinnou politiku a musí se zvýšit porodnost, jsou pohádky ovčí babičky. Matematika je zkrátka neúprosná,“ míní Musil.

K TÉMATU: Země pro staré nemá budoucnost, komentoval důchody Křeček. Podle Pikory nám vlády lhaly

Tagy: