Bojovníci Tálibánu vyrazili na šlapadla. S sebou si vzali útočné pušky i raketomet

Na internetu se objevily fotky relaxujících tálibánců na vodních šlapadlech. Bojovníci radikálního hnutí, které v polovině srpna ovládlo Afghánistán, ani v tomto případě nesundali své turbany. Na plavidla si nezapomněli vzít útočné pušky AK-47 či raketomet typu RPG.

Na snímcích z národního parku Band-e Amir jsou vidět ozbrojenci Tálibánu na vesele vyzdobených plavidlech. „Nejsem si jist, jakou výhodu má nosit raketomet na vodní šlapadlo při plavbě po jezeru,“ zmínil ironicky jeden z uživatelů na Twitteru.

Rezervace nacházející se ve středním Afghánistánu ještě na začátku srpna patřila k oblíbeným turistickým atrakcím. Jezdívali tam i návštěvníci z ciziny. To se změnilo v polovině srpna, kdy Tálibán dobyl hlavní město Kábul a získal tak kontrolu nad téměř celým Afghánistánem.

Někteří lidé tvrdí, že zveřejněné fotky ze šlapadel či zhruba měsíc staré záběry z dovádění tálibů v autíčkách na autodromu mají světu ukázat, že hnutí nechce v zemi nastolit stejný režim jako mezi lety 1996 až 2001.

Je to kampaň?

Tálibán tehdy v zemi zavedl totalitní stát založený na radikální verzi islámského práva šaría a vrátil se ke středověkým praktikám v podobě bičování, kamenování a sekání končetin.

Zakázal hudbu, televizi, sportovní zápasy, muži se nesměli holit, ženy musely být na veřejnosti zcela zahaleny a nesměly chodit ven samy ani pracovat.

V médiích však stále přibývají další svědectví o tom, že tvrzení o mírumilovném Tálibánu jsou jen iluze. Podle svědectví jsou lidé prý často bičováni k smrti, zloději upalováni zaživa a dvanáctileté dívky se musí nuceně vdávat za bojovníky tohoto hnutí.

Tálibové se také brutálně mstí svým vojenským oponentům. Některé zprávy hovoří i o tom, že radikální hnutí zabíjí civilisty v údolí Pandžšír – provincii, která Tálibánu jako poslední vzdorovala a kterou radikálové pravděpodobně dobyli na začátku září. Ženy se zase svěřují s tím, že nemohou vycházet samy ze svých domovů.

Tagy:
Afghánistán RPG-7 jezero Twitter raketomet zbraně Kábul Tálibán kalašnikov plavidlo AK-47 Pandžšír šlapadla turbany šlapadlo Band-e Amir