Bořetice: Tady je víno doma. V Rodinném vinařství Jedlička ho chrání bylinkami

Vinná réva je sice dávno na konci vegetačního období, ale některá vinařství nechala svá vrátka otevřená, zatopila v krbu a kdo chce, může si v teple vychutnat vína nejrůznějších odrůd. Jako třeba v Rodinném vinařství Jedlička na Hustopečsku.

Třicet dva hektarů vinohradů pod Kraví horou rozprostírajících se ve Velkopavlovické vinařské podoblasti spadá pod rodinné vinařství Jedlička. To sídlí v malé obci Bořetice. Přivítají vás tady i v zimě a nabídnou sklenku vína z hroznů vlastní produkce. „Vinice máme situovány do tří km od vinařství, takže všechno je blízko. Naší nejznámější tratí jsou Terasy. Jsou pod rozhlednou na Kraví hoře, kdy tento kopec byl v 70. letech přebudován do terasovitého stylu. Je tam takové zvláštní klima, že se tam hodně drží mlhy. Takže někdy dokážeme udělat botritická vína,“ líčí Adam Bednář, ředitel Rodinného vinařství Jedlička podrobnosti, které při pěstování révy hrají roli.

Po stopách vína stezkami i hluboko pod zemí

Vinařství Jedlička vzniklo v roce 2004 na půdě historického areálu vinařského družstva VINOPA vybudovaného v roce 1932. Uvnitř na vás tak dýchnou historie a tradice, kterých se tu při výrobě vína drží dodnes. Třeba v původním sklepě, kam sestupujeme devět metrů pod zem. „Tento sklep využíváme ke zrání červených vín, zrají nám tady v dřevěných barikových sudech. To jsou vína, která jsou pod značkou rodinné rezervy. Rodinná rezerva v našem vinařství znamená, že minimálně 9 měsíců víno zrálo v dubovém sudu,“ uvádí enolog a ředitel vinařství Adam Bednář v pořadu Prima Česko s tím, že ochutnat tu lze na 40 vzorků.

„Populární u nás ve vinařství je Dornfelder – jedna z mnoha modrých odrůd, kterou u nás v Modrých horách pěstujeme na podloží, které  je k tomu velmi vhodné. Půdy jsou tu vápenité s vysokým obsahem magnesia. Další populární odrůdou je Sauvignon Blanc, který děláme ve formě mladého vína, takže je to první víno ze sklepa. A dál máme různé nízkoalkoholické speciály jako je například Bez a UP Špric, podobný míchanému drinku z  Aperolu, abychom přilákali mladou generaci,“ říká Adam Bednář.

ČTĚTE TAKÉ: Na probádání čekal tajuplný rondel ve Vinoři sedm tisíc let: Nikdo netuší, k čemu sloužil

Víno vyrobené s citem k přírodě

A jak ředitel vinařství dále dodává, ačkoliv jde vinařství s dobou a snaží se nabídkou uspokojit i mladší zájemce, při výrobě vína tady důsledně respektují přírodu. „My jsme přesvědčení bio vinaři, neděláme to, protože jde módní záležitost, ale proto, abychom ulevili přírodě. Když si od  ní  bereme, chceme jí také něco vracet zpátky. Bereme to jako samozřejmost. Všechno začíná už ve vinohradech, kdy nepoužíváme chemii, nahrazujeme ji bylinnými přípravky.“

To jde ostatně poznat mezi samotnými řádky révy. Ty střídají nejen bylinky, ale i keře a stromy, které mají za úkol zadržet v krajině vodu, poskytují úkryt různým živočichům, a tak nám napomáhají udržovat přírodu kolem vinic zdravou.

Ale zpět k výrobě. Po sběru míří hrozny do lisovny, která je vybavena moderními stroji a technologiemi. Bílé víno si tu hoví na jemných kvasnicích v nerezových tancích. Potom ho ale mimo jiné čeká proces filtrace cross-flow filtrem. „Je to nejmodernější a vlastně jediná filtrace, kterou tady provádíme. Z kalného vína udělá víno vyčištěné do křišťálového. Je to filtrace rychlá a šetrná. Tisíc litrů filtruje hodinu, záleží na zakalenosti vína.“

Ročně tady zpracují na 130 tun hroznů, což se rovná zhruba 60 tisícům lahví moravského vína, burčáku nebo moštu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Plzni chrání ježky i jejich blešky. Až potkáte hromadu listí, buďte opatrní

(Ne)vinné zážitky na jihu Moravy

Degustovat víno znamená zážitek. Když je hezky, sedí se venku pod platanem, který tu stojí tak dlouho, jako Vinařství Jedlička. Součástí vinařství je velká pergola s krbem, takže posezení je i na ní. „Zájemce můžeme provést po vinařství, i po vinicích, které jsou v blízkém okolí. Děláme i degustace pod altánem nebo na rozhledně. Vezmeme piknikový košík a vyrazíme po stezkách, které tady máme. Záleží, jak se náš host cítí, můžeme jít do kopce, můžeme jít po různých cestičkách. Určitě je to příjemný zážitek, když svítí sluníčko, je to nádherné. A na podzim, když se zabarví stromy a vinice je na co se dívat,“ vypráví Marie Jónová, obchodní zástupkyně Rodinného vinařství Jedlička.

A k dobrému vínu se sluší nabídnout i něco k zakousnutí. „Máme klasická moravská jídla, jako je škvarková pomazánka, paštiky... Podporujeme místní výrobce, třeba bio sýry si kupujeme z nedaleké bio farmy. Samozřejmě si tady může návštěvník ochutnat a pak koupit vína. Může si pro ně jak přijet, tak přiletět, letiště máme hned za barákem,“ říká ředitel vinařství.

Rozmary počasí si s révou letos zahrávaly, ale Adam Bednář si prý i s tímto komplikovaným ročníkem poradí. A hosty rodinného vinařství tak prý opět čeká zajímavý výběr oblíbených vín.

Tagy:
příroda víno bylinky zemědělství volný čas Komerční sdělení vinařství vinice jižní Morava BIO víno hrozen Bořetice Kraví hora spotřební zboží nápoje a potraviny životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití Rodinné vinařství Jedlička, Bořetice