Zdražuje další vánoční pochutina. Bramborový salát bude stát skoro o polovinu víc

Bramborový salát s řízkem

Brambory výrazně zdražují

Kilo brambor za více než 30 korun. Takové ceny nás už brzy podle pěstitelů čekají. Může za to nižší úroda, kvůli které budeme muset dovážet dražší brambory ze zahraničí. I proto zemědělci čekají, že je Češi přestanou nakupovat. Výrazně dražší tak letos bude například bramborový salát.

Hnojiva, drahé stroje a energie. Náklady se zelinářům na Mělnicku zvedly i o stovky procent. A do toho všeho přišla špatná úroda. „U nás výnos brambor klesl, záleží na pozemku, na odrůdě, ale o 8 až 12 procent,“ popsal Tomáš Bohuslav, obchodní ředitel společnosti Hanka Mochov. Celorepubliková čísla jsou dokonce horší. „My jsme se v rámci svazu shodli na 10 až 20 procentech,“ řekl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Úroda nebyla dobrá ani v ostatních státech Evropy, a tak se podle zelinářů dá očekávat, že brambory z dovozu výrazně zdraží. Prý by ceny mohly dokonce přesáhnout dosavadní rekord z roku 2019, kdy jedno kilo stálo 27 korun. „Cena může být i vyšší, protože pěstitelé už museli vynakládat vyšší náklady na sklizeň a k tomu si ještě připočtěte náklady na skladování,“ vysvětlil předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Kdo chce tedy podle Zelinářské unie ušetřit, měl by prý nakupovat přímo u pěstitelů, kde kilo brambor stojí zhruba 12 korun. „V supermarketu je to mezi 18 až 20 korunami,“ podotkl Bohuslav.

Brambory jsou nejoblíbenější přílohou Čechů, přesto jsme při jejich nákupu citliví na cenu. „Ta hladina je na úrovni 25 korun, kdy už spotřebitel dá přednost jiné plodině než jsou brambory,“ přiblížil Králíček. „Víc než dvacet korun bych nedal, počkám si na akci,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Určitě ne za třicet korun,“ dodal další. „Kdyby byly chuťově dobrý, tak si připlatím, ale když je uvaříte a jsou za půl hodiny bílý, tak to můžete vyhodit,“ sdělil další dotazovaný.

Dražší brambory, ale i ostatní zelenina se promítnou i do ceny bramborového salátu. Ten meziročně zdraží podle ekonomů o 43 procent. „Cena salátu, který připravujete pro šest osob, vzrostla z loňských necelých 60 korun na letošních 83 korun, což je stále přijatelná cena,“ míní ekonom Lukáš Kovanda. Podle ekonomů tak domácí příprava salátu vyjde tento rok o desítky korun levněji než nákup v maloobchodě.

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: