Na Dušičky si připlatíme. Květináři se bojí, že přijdou o zákazníky kvůli vyšším cenám

Květinářství

Letošní dušičky se prodraží

Tradiční vzpomínka na všechny zesnulé vyjde letos draho. Důvodem jsou vysoké ceny energií a nejrůznějších produktů pro pěstování květin nebo výrobu svíček. Zástupce Svazu květinářů a floristů pro CNN Prima NEWS řekl, že ceny květin stále rostou a spolu s energetickou náročností je právě podzim a zima kritickým obdobím. Někteří majitelé květinářství už nyní ani tolik nezdražují, protože se bojí nedostatku zákazníků.

Zdražování není konec. Projevuje se téměř ve všem a výjimkou nebude období Dušiček. Ty připadají na 2. listopadu a někteří lidé už nyní shánějí nejrůznější produkty spojené s Památkou zesnulých. Zákazníci ale mohou být překvapení, jak se nyní vše prodražuje. Letošní svátek tak může být spojen s velkými výdaji.

Myslí si to zejména hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda. Připomíná, že se jedná z ekonomického hlediska o čtvrtý nejdůležitější svátek. Podle něj vychází, že každá osoba utratí v průměru 190 korun. Celkově tedy okolo 1,3 miliardy korun. Kovanda však upozorňuje, že 20 procent Čechů tento svátek míjí. Řada lidí tak za předměty utratí i několik tisícovek korun.

To je příklad i květin. Předseda Svazu květinářů a floristů Jakub Švanda pro CNN Prima NEWS řekl, že zdražování se nevyhýbá ani jeho oboru. „Bohužel jsou ceny stanovovány tak vysoko dopředu, že nemůžeme reagovat úplně okamžitě. Nyní se potýkáme s tím, že řada členů ani nemůže zvýšené náklady do cen promítnout, protože předpokládají, že by lidé přestali nakupovat,“ řekl Švanda.

Za růstem cen stojí drahá ropa i plyn

Majitelé květinářství tak podle něj radši ani nechtějí zkoušet zvyšovat ceny, protože se bojí, že neprodají vůbec nic. To je příklad zejména těch, kteří topí plynem. „Počítají s tím, že budou hospodařit s tzv. řízenou ztrátou,“ říká dále Švanda.

Na Dušičky by však měli květináři být připraveni. Velký prodej se totiž zaznamenává u chryzantém, kterým se lidově říká listopadky. Nejsou totiž energeticky náročné a pěstují se venku. „Na zdražování se ale projevuje cena vstupů jako hnojiv nebo rostlinného materiálu. To se ale zatím nevymyká běžnému každoročnímu navyšování v posledních letech,“ dodal pro CNN Prima NEWS Švanda.

Ekonom Kovanda doplňuje, že kvůli těmto důvodům zdraží smuteční květiny o 15 až 20 procent. Příčinu lze hledat právě v drahém plynu, který prodražuje vytápění skleníků. Ceny energií a paliv pak zvyšují cenu dovážených produktů z nejrůznějších zemí.

Dražší budou ale kromě květin i jiné předměty. Například svíčky, které zdraží kvůli vysoké ceně ropy a hnědého uhlí. „Parafín potřebný pro jejich výrobu se totiž získává destilací ropy, případně z hnědouhelného dehtu,“ doplnil Kovanda.

Tagy: