Brnění hrudníku i rtů. I dva roky po covidu pociťuje Lisa následky, teď jí svitla naděje

Žena trpí dlouhodobými následky covidu

Mnoho lidí se po prodělání covidu potýká s nepříjemnými dlouhodobými následky. Jako například Lisa O'Brienová z amerického Utahu. I po dvou letech od infekce stále pociťuje zvláštní příznaky. Zatím neexistuje žádný způsob, jak určit, kdo z pacientů bude tzv. dlouhým covidem trpět, ani léčba těchto následků. To se ale může změnit. Skupina vědců totiž přišla s nadějným výzkumem.

Lisa O'Brienová je jedním z prvních dlouhodobých pacientů v Utahu. Neobvyklé symptomy pociťuje už od března 2020. „Jednou nebo dvakrát týdně se probudím a pociťuji podivný nával vnitřních vibrací v oblasti hrudníku. Moje rty se také chvějí nebo vibrují, když jím určité jídlo,“ popsala pro stanici KSL.

Občas se Lisa stále cítí vyčerpaná, ale už jí nevypadávají chomáče vlasů a také nezažívá drastické výkyvy srdeční frekvence. „Vlastně jsem jedna z těch šťastnějších. Mám mnoho přátel, kteří jsou v tom dva roky a jejich stav se nezlepšil, tak jako u mě,“ popsala O'Brienová. Jí založená facebooková skupina pro lidi s dlouhodobými následky má už přes 4 000 členů.

Postocovidovými zdravotními problémy ale trpí statisíce, možná miliony lidí po celém světě. Žádná účinná léčba těchto dlouhodobých komplikací zatím nebyla prokázána. Lékaři ani nedokáží přesně určit, u koho se dlouhý covid může rozvinout. Vědci ale nyní přišli s nadějným výzkumem, který by dosavadní situaci mohl změnit.

Výzkumníci přes rok pozorovali 175 pacientů s covidem. Podle jejich příznaků vytvořili hodnotící systém a na základě imunitních reakcí se snažili předpovědět, u koho se rozvinou postcovidové symptomy. „V předpovědi, kdo bude trpět trvalými symptomy, měli úspěšnost okolo 75 procent,“ popsala odbornice na covid z univerzity v Utahu Jeanette Brownová. Podle ní se jedná o velice kvalitní studii.

Naděje pro pacienty

Pokud se jim tato zjištění podaří prokázat u více pacientů, mohlo by to pomoci při léčbě. „Můžete se dříve zaměřit na případnou léčbu nebo vyčlenit tyto pacienty pro dlouhodobější výzkum,“ vysvětlila Brownová. V takovém případě by totiž riziko dlouhodobějších následků mohl určit jednoduchý krevní test.

„Pokud se jim podaří odhalit, proč někteří lidé skončí takhle, tak nás to může nasměrovat k tomu, jak to léčit,“ doufá Lisa O'Brienová.

Tagy: