Prodělali jste omikron a řešíte, jestli se jít očkovat? Tři pohledy ministra Válka

Vlastimil Válek

Válek předpověděl konec omikronové vlny

Prodělali jste omikron a váháte, zda se jít nechat naočkovat třetí dávkou, případně kdy přesně? Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) záleží na tom, jakou máte motivaci. Zda potřebujete certifikát, jestli chcete ochranu proti další nákaze omikronem, nebo jestli zvažujete posílení dlouhodobé imunity proti případným dalším koronavirům.

Tři pohledy ministra Válka záleží především na tom, jaký má dotyčný pro očkování konkrétní důvod.

1. Potřebujete certifikát

„První úhel pohledu je certifikát. Pokud jste dostali první a druhou dávku před 7. květnem, tak vám od 1. února certifikát vypneme, a pokud ho k něčemu potřebujete, tak na posilující dávku jdete jen kvůli tomu, že ho potřebujete,“ řekl CNN Prima NEWS ministr.

Jde sice o důvod, který se neshoduje s medicínským doporučením, ale pravdou je, že řada lidí se k očkování rozhodla právě i z těchto důvodů. Motivací pro ně často byly sliby současných nebo minulých ministrů, že očkováním udělají „tečku za koronavirem“.

Je ale otázkou, jak se k tomu postaví tito lidé aktuálně. Tečka se nekoná a očkování je sice chrání před těžkými průběhy nemoci, ale už ne před byrokratickými restrikcemi státu.

Pokud navíc platí, že 30 dnů od prodělání omikronu nebude třeba podstupovat testy a blíží se březen, kdy by se podle Válka mohly restrikce zrušit, je otázkou, kolik lidí se pro očkování rozhodne jen kvůli papíru či QR kódu.

2. Ochrana před dalším omikronem

„Druhý úhel pohledu je, že na třetí dávku jdete proto, že se bojíte opětovného omikronu. Z tohoto úhlu pohledu už máme měsíc hotové analýzy antigenních testů i toho, jak se omikron chová. Jsme v situaci, kdy jsme zjistili, že kupodivu po prodělání omikronu ta pravděpodobnost, že se znovu nakazíte, je strašně nízká – téměř nulová,“ prozradil Válek.

V takovém případě samozřejmě má člověk platný certifikát o prodělání nemoci, a tak nutně nepotřebuje třetí dávku kvůli covidovému pasu.

Otázkou je, jak dlouho protilátky vydrží. Poslední zjištění odborníků hovoří o tom, že nejméně 30 dnů.

„Omikron udělá takovou vlnu protilátek, že už se poté téměř nemůžete nakazit a trvá to zhruba 30 dnů. Pacient, který prodělal omikron 30 dnů od testu, bude brán jako člověk, který se nemůže znovu nakazit. Nemusí chodit do karantény a tak dále,“ doplnil ministr.

Z toho vyplývá, že očkování kvůli ochraně před opětovnou nákazou omikronem je nejméně v prvních 30 dnech po nemoci téměř zbytečné. Znovu se tak podle Válka otevírá debata kolem protilátek. „Zatím jistě nevíme, co se přesně dlouhodobě děje s lidmi, kteří prodělají omikron. V té chvíli mohu znovu začít diskuzi o protilátkách,“ dodal.

3. Ochrana před novými mutacemi

Očkování podle ministra přichází na řadu právě po uplynutí měsíce a především s ohledem na další nebezpečné mutace koronaviru.

„Třetím úhlem pohledu je obecně dlouhodobá ochrana. Ta není jen proti této mutaci, ale obecně proti koronaviru. Další mutace určitě přijde, už nyní je v Dánsku. Lidé by měli na třetí dávku jít prostě proto, že standard v Evropě, na kterém se shodují všichni odborníci, je, že mají proběhnout jedna a druhá dávka, a pak ta posilovací,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr zdravotnictví.

Osobně by doporučoval jít na očkování ke konci měsíční lhůty po prodělání nemoci. Pokud jste tedy měli pozitivní PCR test na omikron v období Vánoc nebo prvním lednovém týdnu, je podle ministra nejvyšší si rezervovat termín.

„V každém případě bych se nechal očkovat. Takhle bych to doporučil i svým příbuzným. Měsíc bych asi počkal a pak bych se nechal očkovat. Udělal bych to někde kolem 25. dne. Myslím, že toto bude odborné doporučení, ale ještě musíme chvíli počkat,“ popsal Válek s tím, že na definitivní stanovisko je třeba sesbírat více dat.

Tagy: