Brzobohatý se bál, že z něj udělají monstrum. U soudu s Kuchařovou vypovídají vlivní novináři

Obvodní soud v Praze 2 ve středu opět projednával případ, ve kterém je Taťána Kuchařová obviněna z pokusu o poškození dobrého jména svého bývalého manžela Ondřeje Brzobohatého. Mezi svědky byli předvoláni novináři, kteří údajně čelili nátlaku ze strany Kuchařové a dostali informace o církevní žalobě prostřednictvím novináře Luboše Procházky. Zatímco Ondřej Brzobohatý byl u soudu přítomen, Kuchařová se osobně nedostavila.

Na předchozím soudním jednání bylo prokázáno, že Kuchařová vyvíjela nátlak na bulvárního novináře Luboše Procházku, aby pomohl poškodit Brzobohatého pověst. Ze soudem přednesených konverzací vyplynulo, že Kuchařová chtěla, aby média zveřejnila informaci, že se Brzobohatý rád převléká do ženských šatů a používá alter ego jménem Tiffany Richbitch. Podle sexuoložky to však není důkazem o Brzobohatého homosexualitě, což si Kuchařová údajně myslela.

ČTĚTE TAKÉ: Sebevražda, která budí pochyby. Zakladatel Olympiku propadl hazardu, našli ho ve sklepě

Její snaha však neuspěla, protože Procházka, přestože byl pod jejím vlivem, nakonec zveřejnění odmítl, a to i díky zásahu svých nadřízených.

Ve středu 23. října se jako svědci dostavili někteří z předních českých bulvárních novinářů, včetně Davida Turka z deníku Blesk a Luboše Procházky, který v minulosti působil i jako mediální poradce Kuchařové.

Procházka dříve vypověděl, že Kuchařová na něj tlačila, aby zveřejnil církevní žalobu, která se týkala intimních záležitostí Ondřeje Brzobohatého. Kuchařová ale prostřednictvím svých právníků popřela, že by žalobu poskytla médiím.

Výpovědi novinářů

Jako první ve středu vypovídal šéfredaktor Blesku Radek Lain. Připustil, že do Blesku mělo dorazit znění církevní žaloby, ale deník dokument nikdy nezveřejnil. Místo toho publikoval rozhovor s Brzobohatým, který přiznal, že si obléká ženské oblečení a používá přezdívku Tiffany Richbitch. Lain vypovídal asi půl hodiny, následně byl předvolán redaktor Blesku David Turek.

Turek vypověděl, že jeho pracovní vztah s Brzobohatým a Kuchařovou byl standardní. Požádal Brzobohatého o vyjádření ke zprávám o jeho převlékání do ženských šatů. „On mi začal vyprávět o svém životě. Cítil tlak a chtěl se ospravedlnit, aby nebyl prezentován jako monstrum,“ uvedl Turek. Dále potvrdil, že měl možnost nahlédnout do církevní žaloby zhruba měsíc před zveřejněním rozhovoru s Brzobohatým, který vyšel koncem května 2023. Ten měl mimo jiné Brzobohatý k autorizaci.

Turek u soudu také uvedl, že Brzobohatému nikdy neprozradil, jak se žaloba do redakce dostala.

Svědectví poskytla také šéfredaktorka společenské rubriky televize Prima, Zuzana Brzáková. Potvrdila, že její redakce měla k dispozici pouze útržky z církevní žaloby. Dále uvedla, že Kuchařová údajně tlačila na jednu z redaktorek magazínu, aby žalobu zveřejnila, což však nebylo možné, dokud Kuchařová nebyla ochotná promluvit pod svým jménem. Brzáková dodala, že důvody, proč Kuchařová tak usilovala o zveřejnění žaloby, zůstávají nejasné, ale zmínila, že Kuchařová o Brzobohatém hovořila jako o narcisovi.

Církevní právník netuší, proč Kuchařová věřila Procházkovi

Po přestávce byl před soud předvolán církevní právník Ronald Němec. Uvedl, že se s Lubošem Procházkou seznámil na oslavě paní Kuchařové. Němec zdůraznil, že jako právník neměl důvěru k osobě, kterou neznal. Kuchařovou prý poučil, že smyslem církevní žaloby je řešit anulaci manželství, a vysvětlil jí, že do ukončení procesu není možné znění církevní žaloby zveřejnit. Němec uvedl, že věří, že Kuchařová neměla zájem žalobu zveřejnit.

Církevní právník rovněž uvedl, že při prvním setkání nevěděl, že Procházka nejenže působí jako manažer a mediální ochránce Kuchařové, ale také pracuje jako redaktor Blesku. Kdyby to věděl, prý by Kuchařové doporučil, aby se Procházky zbavila, protože to považoval za střet zájmů. Podle Němce Procházka lhal a Kuchařová byla zlomená. Navíc dobře věděla, co by se stalo, kdyby se žaloba dostala do médií.

Žalující strana poté Němce konfrontovala otázkou, proč tedy Kuchařová žalobu Procházkovi předala. Němec odpověděl, že neví, a dodal, že to Kuchařová zdůvodnila důvěrou v Procházku. Také uvedl, že neví, co všechno Kuchařová Procházkovi ukázala nebo sdělila. Doporučil jí však, aby se k případu nevyjadřovala.

Slovo si bere žalující strana. Ondřej Brzobohatý se ptá Němce, zda církevní soud dal svolení Kuchařové k tomu, aby církevní žalobu předala Procházkovi. Němec říká, že církevní soud žalující straně při církevních sporech žádné nařízení, co má či nemá dělat, nedává.

Chtěli svalit vinu na mě, tvrdí Procházka

Na lavici svědků předstoupil také Luboš Procházka, který v inkriminované době působil jako mediální poradce Kuchařové, stejně jako redaktor deníku Blesk. Procházka vypověděl, že si nebyl vědom, že při jedné schůzce v Kaprově ulici, na níž kromě něj a Kuchařové byli přítomni i právníci Roland Němec a Tomáš Kotrlík, byl nahráván.

Soudce se Procházky zeptal, proč byla část jeho komunikace na WhatsAppu smazána (jde o konverzaci, která byla předložena při předchozích jednáních soudu, pozn. red.). Procházka uvedl, že tak učinil na žádost právníků Kuchařové. Dodal, že netušil, že se kauza dostane až před soud. Navíc mu v jednu chvíli došlo, že se celou kauzu pokusí hodit na něj, proto chránil hlavně sebe.

Procházka zopakoval, co uvedl již dříve – Kuchařová prý chtěla, aby se citlivé informace o Brzobohatém dostaly na veřejnost, ale zároveň požadovala, aby nebyla označena za zdroj.

S Kuchařovou prý také řešili, zda církevní žalobu dát i jiným médiím, ale prý se shodli, že největší zásah bude přes Blesk. Procházka uvedl, že si dělal klíčové snímky z konverzace s Kuchařovou.

Je mstivá, řekl Brzobohatý o své bývalé manželce

K soudu se dostavil i Brzobohatý, který vypovídal o tom, proč dal rozhovor deníku Blesk. Brzobohatý zdůraznil, že není právníkem, ale umělcem, a proto anulaci církevního sňatku původně považoval za symbolické ukončení vztahu. Když si však přečetl znění církevní žaloby, vzpomněl si na dřívější vyhrožování Kuchařové, že pokud se s ní rozejde, „zničí ho“. „Bál jsem se, aby to nezašlo až sem. Znám ji, je mstivá,“ poznamenal Brzobohatý s tím, že se obával, že by církevní žaloba mohla být zneužita.

Když ho kontaktoval redaktor Blesku David Turek s informacemi, ke kterým se měl vyjádřit, Brzobohatý nejprve nereagoval, protože prý neměl ve zvyku komentovat soukromé záležitosti. Když se však dozvěděl, o co se jedná, a že má Blesk k dispozici jeho fotografie v ženských šatech, rozhodl se bránit a souhlasil s rozhovorem, který pro něj nebyl jednoduchý: „Byly mi kladeny těžké otázky, nebylo to jednoduché. Dostal jsem se do stavu člověka, který je naprosto zbaven svobody.“

Po zveřejnění rozhovoru očekával omluvu od své bývalé manželky, ta ale nepřišla. Naopak, Kuchařová tvrdila, že Brzobohatý informace zveřejnil sám, což on označil za zásadní lež. Tvrdil, že ho kauza poškodila nejen soukromě, ale i pracovně, kdy řada subjektů s ním odmítla spolupracovat. Tento tlak ho přiměl, aby na Kuchařovou podal žalobu za pomluvu.

Soudní jednání ukončila žalující strana návrhem, aby na příští stání byla předvolána Taťána Kuchařová. Soud bude pokračovat 27. listopadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Další rána pro producenta Pulp Fiction a „oběť“ kampaně #metoo. Weinstein trpí rakovinou

Tagy:
advokát novináři Taťána Kuchařová Showtime Ondřej Brzobohatý soud církevní dohoda David Turek Roland Němec