Bude hlad, skandovaly v Praze tisíce nespokojených zemědělců. Protestovaly před vládou

Tisíce nespokojených zemědělců pochodovaly Prahou.

V Praze protestují zemědělci

Zemědělci pod hlavičkou Agrární komory či Zemědělského svazu se ve středu dopoledne sešli v pražském paláci Lucerna. Protestovali zde proti vládní politice. Rozhořčené zemědělce klidnil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jiného zástupce vlády, Pavla Čížka ze STAN, naopak lidé vypískali. Následně zamířil protestní pochod k Úřadu vlády, kam několik tisíc zemědělců dorazilo po 13. hodině. Krátce po 14:30 se protest nakonec rozpustil. Zemědělci během svého průvodu na několika místech narušili dopravu.

Produkční zemědělci se kvůli novému nastavení dotací ocitnou na hranici přežití. Na protestním setkání zemědělců to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, který shromáždění svým projevem zahájil. Zmínil také, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že střední a větší podniky nebudou schopné konkurovat firmám z okolních zemí.

Ohledně současné problematiky na vládu apeloval již v lednu. „Tehdy to vláda pár týdnů po zvolení nebrala vážně. Teď je ten pravý čas jednat vážně,“ prohlásil. Dále zmínil, že zemědělci sdružení v Agrární komoře hospodaří na více než 60 procentech zemědělské půdy. Větší firmy jsou podle něj zásadní pro zajištění potravinové bezpečnosti.

Komora i Zemědělský svaz už od ledna protestují proti změnám v nastavení dotací na období mezi lety 2023 až 2027. Kritizují vládní rozhodnutí změnit nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou malí farmáři.

Místo hospodaření těžení dotací

Podle Doležela to povede k tomu, že místo hospodaření se budou „těžit dotace“. Varoval, že kvůli tomu, že produkční zemědělci dostanou méně peněz, budou podniky rušit chovy a propouštět zaměstnance. „V ČR se nechystá podpora produkčního zemědělství, chystá se dotační tunel. Velké investiční skupiny budou skupovat půdu a brát práci zemědělcům,“ řekl.

„Hrozí, že budou vznikat fiktivní zemědělci, kteří budou jen čerpat dotace bez produkce,“ dodal. Kritizoval také to, že o nastavení dotací rozhodují poradci politiků, kteří zemědělství vůbec nerozumí. Zároveň na akci odmítl, že by protestní akce byly pod hlavičkou Agrofertu. „Ten v ČR hospodaří zhruba na čtyřech procentech zemědělské půdy,“ podotkl.

Kritikou přispěl i předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. „Vlastně nevíme, jaké budou podmínky příští rok. Nevíme, kolik máme nakoupit osiva,“ stěžoval si na zdlouhavý proces. Podle Pýchy jsou čeští zemědělci kvůli vládě značně rozdělení, a to i na lokální úrovni. Kromě něj zde promluvil i předseda Asociace samostatných odborů a zároveň šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

Akce se účastnili i někteří poslanci za opoziční ANO. Konkrétně bývalý 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, stínový ministr zemědělství Karel Tureček nebo poslankyně Margita Balaštíková.

Jurečka zastoupil Nekulu

Na setkání měl původně dorazit ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je ale od začátku týdne v covidové izolaci. Zastoupil ho předseda lidovců a ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka, který je mimo jiné také soukromý zemědělec. Na zemědělství mu podle jeho slov vždy záleželo a v lednu, kdy vládní koalice vyjednávala o nastavení dotací, navrhoval jinou podobu poté, co se seznámil se situací některých firem.

Na setkání řekl, že vláda podpoří živočišnou výrobu a pěstitele citlivých komodit jako jsou například pěstitelé brambor. „Začali jsme debatu i například o tom, jak to řešit v oblasti důchodového pojištění,“ řekl. Do tří týdnů podle něj má vzniknout návrh, aby tyto kroky šly realizovat už v roce 2023. Jedna z forem podpory může být i formou daňových úlev.

Jurečka si také nemyslí, že nové nastavení zemědělské politiky povede k likvidaci českého zemědělství. Uvedl, že zvyšování cen potravin podle něj kvůli rostoucím cenám energií nelze úplně zastavit, vláda ale podniká kroky, jak růst cen zpomalit.

Lidé v sále měli řadu transparentů, které si chystali na následní pochod Prahou. Ozývala se od nich kritika i vulgarismy směrem k vládě. „Když tomu nerozumíš, tak se do toho ne*er,“ vzkázal Čížkovi ze STAN jeden ze zemědělců. Další prohlásil o Jurečkovi, že je „žvanil“. Do průvodu k Úřadu vlády se zapojily zhruba čtyři tisíce lidí. Průvodem se ozývaly hesla jako „bude hlad!“, „my nejsme agrobaroni“ nebo „chceme rovné podmínky“.

Pochod doprovázel zmiňovaný odborář Dufek či exministr zemědělství za ANO Jiří Milek, který je rovněž soukromým zemědělcem. Organizátoři kolemjdoucím rozdávali letáky. K Úřadu vlády pochod dorazil po 13. hodině. Cestou protestující lidé komplikovali pražskou dopravu od Václavského náměstí, kde pochod zahájili, až k Úřadu vlády.

Prezident Agrární komory ČR Doležal kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) vzkládal, že středeční pochod je jen varováním. „Blíží se české předsednictví v Evropské unii a my jim to osladíme,“ prohlásil před Úřadem vlády. Protest následně trval zhruba do 14:30, kdy se rozpustil.

Tagy:
Marian Jurečka dotace kritika hospodářství transparent KDU-ČSL protesty Starostové a nezávislí vláda zemědělci Praha Pavel Čížek Palác Lucerna Zemědělský svaz České republiky Agrární komora České republiky Úřad vlády České republiky