Budeme chudnout. Na Green Dealu ale nejdou sbírat politické body, upozorňuje Dlouhý

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

INTERVIEW 4.10.2021

Na Green Dealu nejdou sbírat politické body, proto není jedním z hlavních předvolebních témat, shodli se v pořadu Interview televize CNN Prima NEWS prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a ekonom a investor Radovan Vávra. Dlouhý zároveň varoval, že Češi budou více chudnout.

„Na Green Dealu nejdou sbírat politické body v Česku, tak proč se tím trápit?“ odpověděl Radovan Vávra na otázku, proč zelená dohoda nepatří mezi hlavní předvolební témata. S ním souhlasil i Vladimír Dlouhý, který upozornil, že by tam ale patřit měla.

V rámci klimatické dohody Green Deal se členské státy EU zavázaly, že sníží uhlíkové emise, dokud se nestanou uhlíkově neutrálními. Nejlépe už v roce 2050. Podle červencového průzkumu 76 procent Čechů o dohodě neslyšelo a 12 procent o ní slyšelo, ale neví, co znamená.

Vávra by to ale nedával za vinu politikům. „Nemlátil bych tím po hlavě politiky. Lidé, kteří se zajímají o fotbal, vědí o fotbale a nevědí o světovém byznyse. Nedělal bych z politiků naši maminku,“ upozornil.

Předvolební období je podle něj nešťastnou dobou pro věcná témata. „A tohle je výsostně věcné téma. Jsem nakonec rád, že se z Green Dealu nestalo nové lithium, abychom po volbách pracně vraceli debatu na nějaké věcné koleje,“ podotkl Vávra.

Ceny energií, elektřiny a tepla porostou

Fakt, že EU chce do roku 2050 udělat z Evropy klimaticky neutrální kontinent, znamená podle Dlouhého pro Česko riziko. „Voliči nebudou moct mít auta se spalovacími motory, porostou ceny energií, elektřiny a tepla a v některých oblastech vznikne problém se zásobováním teplem,“ vyjmenoval důsledky Green Dealu.

„Budeme strategicky daleko více obnaženi. Zranitelní, protože se třeba můžeme stát obecnými dovozci především elektrické energie, pokud nebudeme reagovat rychle,“ upozornil.

Zároveň varoval, že změny vyplývající z politiky reagující na zhoršení klimatu povedou k obrovskému přerozdělení bohatství. „A my jsme země, která z hlediska přírodních zdrojů nemá od přírody naděleno,“ zdůraznil prezident Hospodářské komory.

Češi tak podle něj mohou chudnout. „Pokud rychle nezainvestujeme do vyspělých technologií a nebudeme budovat naši přidanou hodnotu a náš průmysl, začneme tahat za kratší konec a při obrovském přerozdělení bohatství hrozí nebezpečí, že ještě více zchudneme. Naše životní úroveň by se mohla zvyšovat, ale daleko pomaleji než v jiných zemích,“ vysvětlil v pořadu Interview Dlouhý.

Tagy: