Buranská urážka Parlamentu. Politici kritizují, že Pekarová a Vystrčil nejsou zvaní na Hrad

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

PARTIE Terezie Tománkové 9.10.2022

Prezident Zeman se dopustil buranské urážky parlamentní demokracie, účastníci slavnostního ceremoniálu se stanou vazaly mstivého a bezectného cynika. Těmito slovy politici kritizují fakt, že Miloš Zeman nepozval na oslavu 28. října na Pražský hrad šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) ani předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

„Pozvánku na Pražský hrad jsem nedostala, čehož si od pana Zemana velmi vážím,“ napsala ironicky Pekarová Adamová na Twitter. Ta opakovaně říká, že kritika od hlavy státu jí lichotí a je to známkou toho, že svou práci dělá dobře.

Zeman na oslavy vzniku Československa a předávání státních vyznamenání nepozval dva ze tří nejvyšších ústavních činitelů. „Miloš Vystrčil a Markéta Pekarová Adamová to jistě neoplakali. V protokolární řeči je to ale buranská urážka Parlamentu a parlamentní demokracie,“ upozornil na sociálních sítích bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň vyzval, ať „žádný své cti dbalý poslanec či senátor“ na Hrad také nechodí.

„Ti, kteří tam z nějakého důvodu jít musí, budou vazaly mstivého a bezectného cynika. Třeba se tomu nějak vzepřou,“ kritizovala prezidenta na Twitteru i senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Poslední předávání státních vyznamenání se konalo letos v březnu. Pekarová ani Vystrčil se tehdy ale kvůli dřívějšímu proruskému postoji prezidenta ceremonie na Hradě nezúčastnili, stejně jako například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Zeman ovšem svůj postoj kvůli válce na Ukrajině přehodnotil.

Zvaní nejsou ani někteří poslanci

Pozvánku na Hrad zatím neobdržela ani část poslanců. Patří k nim místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN) a předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Pozvání na udílení státních vyznamenání nemají ani Šimon Heller (KDU-ČSL), Pavel Klíma (TOP 09) a Ondřej Lochman (STAN) ze skupiny poslanců, která ve Sněmovně prosadila snížení letošního rozpočtu prezidentské kanceláře o 30 milionů korun na lesní hospodářství. Místopředseda Sněmovny Bartošek napsal, že státní svátek 28. října oslaví na Vítkově.

„Demokratičtí politici, včetně hlav obou komor Parlamentu, a další ústavní činitele i rektoři, které Zeman nepozval na Hrad na oslavu státního svátku, nebo se té frašky v režii Hradu prostě nechtějí účastnit, by měli 28. října uspořádat vlastní akci. Třeba v Senátu,“ komentoval to na Twitteru politolog Jiří Pehe.

Kdo na Hrad dorazí?

Naopak přijít se s velkou pravděpodobností chystá liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Jednak je to poslední podobná akce tohoto prezidenta, jednak musím přiznat, že vzhledem k tomu, jak v souvislosti s válkou na Ukrajině změnil v závěru funkčního období své postoje k Rusku, které jsou nyní hodně podobné těm mým, vlastně nemám ani politický důvod tam nechodit,“ uvedl.

Kvůli dlouho plánované dovolené se na Hrad nechystá hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) stejně jako středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Pozvánka přišla. Nezúčastním se. Jsou podzimní prázdniny a se synem letíme na čtyři dny za dcerou, která studuje v Brightonu ve Velké Británii. Jako každý rok se Hrad beze mě určitě obejde. Příští rok to snad už konečně vyjde,“ sdělila Pecková.

Pozvánku dostal i ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Podle mluvčí ministerstva Anety Lednové se „s největší pravděpodobností zúčastní“.

Zeman v březnu na posledním předávání státních vyznamenání na Hradě ocenil osobnosti, kterým se rozhodl řády a medaile udělit v letech 2020 a 2021. Loni a předloni se totiž tradiční ceremoniály 28. října nekonaly kvůli koronavirové pandemii a pobytu prezidenta v nemocnici.

Tagy: