Bureš o prezidentské volbě: Babišova kampaň je nechutná. Za koalici by byl nejlepší Fiala

Andrej Babiš a Petr Fiala

360° (506)

Prezidentské volby se konají již v lednu příštího roku a začínají se postupně objevovat noví kandidáti. Mezi ty stále nepotvrzené, ale velmi pravděpodobné, patří expremiér Andrej Babiš (ANO). Jeho šance a počínání v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zhodnotili politický marketér Oto Klempíř a politolog Jan Bureš. Kromě toho diskutovali i o šancích předsedy ČMKOS Josefa Středuly, ale i o možnosti, že by na prezidenta kandidoval současný šéf vlády Petr Fiala (ODS).

Předvolební průzkumy zmiňují jako hlavní dva favority v boji o příštího prezidenta expremiéra Andreje Babiše a generála ve výslužbě Petra Pavla. „Andrej Babiš je volba husákovského socialismu. My ale přece chceme jít do nové éry,“ zmínil politický marketér Klempíř.

Podle jeho mínění by měl Babiš takřka jistotu, že obdrží kolem 25 procent od svých vlastních voličů ANO, potažmo by mohl získat i hlasy příznivců SPD. Klempíř tak má za to, že bývalý předseda vlády by mohl vyhrát první kolo, ale v tom druhém by měl proti Pavlovi velké problémy.

Politolog a pedagog Metropolitní univerzity Jan Bureš pro změnu zmínil, že pokud by se Babiš potkal ve druhém kole právě s Pavlem, tak by mohl uspět. „Pokud to bude Andrej Babiš a Petr Pavel, tak si nejsem jistý, že to Petr Pavel opravdu ve druhém kole vyhraje. Kampaň Andreje Babiše je nechutná a cílí na nejnižší pudy lidí. Ale lidé na to slyší,“ poznamenal Bureš.

Připomněl tak aktuální billboardy, na kterých jsou tváře neznámých lidí, přičemž se u nich vždy objevuje jasný text: „Za Babiše bylo líp.“ Takový způsob předvolební reklamy už podle něj prezidentské volby vyhrál. „Prezidentská kampaň Miloše Zemana byla podobně otřesná a ty volby vyhrál,“ poukázal s odkazem na současnou hlavu státu politolog.

Klempíř: Babiš je jako kajman, Pavel spící tygr

Klempíř oba největší favority přirovnal ke zvířecí říši. „Andrej Babiš je takový kajman. Petr Pavel je pro mě tygr, který spí, občas jen probleskne očima předvolební tmu. Ale vím, že když se tygr rozhodne skočit, tak zabíjí jako blesk,“ poznamenal expert.

Kandidaturu na prezidenta čerstvě ohlásil i odborový předák Josef Středula. Toho navíc osobně podpořil právě Miloš Zeman, i když v minulosti dopředu hlásil, že by si za svého nástupce primárně představoval Andreje Babiše. S tím má ale již nějaký čas pošramocené vztahy.

Středula však podle obou odborníků příliš velké šance uspět nemá. Klempíř ho dokonce označil za „stafáž“ a nejen to. „Středula je člověk jako novodobý Jánošík. Bohatým chce brát a chudým dávat,“ dodal Klempíř. „Také si nemyslím, že by to byl silný protikandidát, pokud Andrej Babiš opravdu bude kandidovat, což sám ještě neoznámil,“ řekl Bureš s tím, že lidé navíc neznají Středulovy názory na zahraniční, ale ani na domácí politiku.

Očekává se také rozhodnutí vládní koalice, přinejmenším pak stran Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), které deklarovaly zájem podpořit jednotně svého kandidáta. Bureš má o potenciálním favoritovi jasno. „Jsem přesvědčen, že Petr Fiala se mi zdá jako nejlepší možný kandidát koalice Spolu. Ale je pravda, že tam je určité riziko,“ řekl politolog.

V takovém případě by totiž Fiala musel přepustit funkci premiéra někomu jinému a vstoupil by do rizika, že v případě porážky by už nemusel stanout v čele vlády. „Osobně si myslím, že Petr Fiala do toho nepůjde. Nepůjde do toho rizika, protože by oslabil vládu a zbavil by se svých exekutivních pravomocí,“ doplnil Klempíř.

Tagy: