Byty jsou v některých regionech dražší než rodinné domy. Někde dokonce téměř dvojnásobně

V některých regionech Česka vyjdou domy levněji než byty.

Realitní trh se otřásá. Vysoké úrokové sazby hypoték výrazně utlumily nákupy bytů či domů. Ale i když ceny nemovitostí začaly celkově klesat, u bytů to není pravidlem. V některých místech jsou nové byty dokonce výrazně dražší než rodinné domy. Je to i tím, že do domů je třeba více investovat.

Uherské Hradiště je jednou z lokalit, kde dům už může být levnější než byt. Z aktuálních dat vyplývá, že metr čtvereční rodinného domu zde pořídíte za zhruba 28 tisíc, přičemž u bytu o stejné velikosti je to skoro 50 tisíc. „Rodinné domy jsou levnější, protože u nich mohou vzniknout další náklady. Pokud se byty kupují z developerských projektů, jsou tam striktní ceny a je těžší smlouvat,“ řekl CNN Prima NEWS Jan Václavek, makléř M&M reality Uherské Hradiště. Lokalit, kde dům vychází levněji než byt o stejné velikosti, je ovšem víc, jedná se například o Brno, Hradec Králové nebo České Budějovice.

ČTĚTE TAKÉ: Stavebko přinese už jen tisíc korun ročně. Spořitelny se bojí o klienty a chystají alternativy

Přestože poslední rok ceny nemovitostí mírně klesají, nárůst za posledních pět let byl u bytů obrovský. Lidé se stěhují do míst, kde je nabídka práce, kultury a další vybavenosti. „Primárně je tlak na pět největších měst, největší na Prahu. Extrémní je i na Brno, kde nemovitosti stojí to, co v Praze. Je to dáno i růstem IT byznysu a sektoru kolem něj,“ uvedla analytička Echo24 Lenka Zlámalová.

Lidé si ale v současnosti berou málo hypoték. Česká národní banka (ČNB) se pokusila trh opět oživit a uvolnila pravidla pro její získání –⁠ od června zrušila takzvaný limit DSTI. Například pro čtyřmilionovou hypotéku musel žadatel dosud mít čisté příjmy přes 52,5 tisíce. Nově se už bude řešit jenom roční příjem a v přepočtu na měsíce se podmínka sníží asi na 40 tisíc. Podle ekonomů to ale pomůže málokomu.

„Pro běžnou domácnost v České republice je současná úroveň úrokových sazeb tak vysoko, že úvěr není možné nějak rozumně financovat,“ míní ekonom Pavel Peterka. Na víc zájemců si tak banky budou muset ještě počkat. „Očekávám, že zájem o hypotéky přijde až v případě, kdy se bude průměrná hladina úrokové sazby pohybovat pod pěti procenty. A opravdu větší zájem přijde až pod čtyřmi procenty a na to si ještě minimálně 12 měsíců počkáme,“ dodal.

Je ovšem otázka, zda byty do budoucna zlevní. Podle některých odborníků na to spoléhat nelze. Bytů je totiž stále málo.

Tagy: