Byli jsme naivní. Koalici se STAN jsme dělat neměli, lituje Pirátka Gregorová

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Rozhovor s europoslankyní Markétou Gregorovou

Jako strana jsme byli trochu naivní, jak moc jsme důvěřovali některým lidem. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS k předvolební koalici s hnutím STAN to uvedla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Reagovala tak na pražskou kauzu Dozimetr. Zároveň zdůraznila, že ona byla proti tomu, aby koalice vznikla.

Co říkáte na pražskou korupční kauzu Dozimetr, ve které byl podle policie jedním z hlavních aktérů například i bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček ze STAN? S jeho hnutím jste ještě loni před sněmovními volbami byli v koalici.
Hodně mě ta kauza zklamala, protože volby v roce 2021 byly mimo jiné právě o tom, že už nechceme takový druh politiky, že už nechceme lidi, kteří jsou různě napojení na mafii nebo trestně stíhaného premiéra a podobně. Lidé tak i hlasovali, chtěli nějakou reformu nebo něco nového. Místo toho se zase vracíme do devadesátek, kdy si různé skupiny nějakých pánů rozdělovaly a parcelovaly republiku. Jen to podrývá důvěru lidí v politiku. Jsem hodně zklamaná, ale doufám, že to pročistí skříně.

Říkáte, že jste zklamaná. Litujete toho, jak jste se ještě před rokem jako strana „bratříčkovali“ se STAN?
Byla jsem proti předvolební koalici se STAN, takže mně nemůžete úplně říkat, že jsme se bratříčkovali. Navíc v Evropském parlamentu jsme kandidovali samostatně, takže v koalici opravdu nejsme. Jisté pochybnosti ulpívají i na Stanislavu Polčákovi, proto o tom mluvím. Každopádně si myslím, že jsme byli jako strana trochu naivní z hlediska toho, jak moc jsme důvěřovali některým lidem právě ve snaze zbavit se Babiše, extremistů a podobně. Je to i pro nás poučení, že máme víc prověřovat než důvěřovat. Pokud bychom před rokem jen vzdáleně tušili, že nějací Starostové budou trestně stíhaní, o koalici bychom se vůbec nebavili.

Máte pocit, že kvůli této kauze mohou Piráti posílit? Zaznívají totiž i hlasy, že vás Starostové mohou stáhnout s sebou dolů.
Nerozumím tomu, jak naše předvolební koalice v úplně jiných podmínkách vůbec souvisí s jejich kauzami teď, o kterých jsme absolutně nevěděli. Spíš nás to může posílit, pokud vůbec, a to proto, že existujeme třináct let a jsme jediná strana v relevantním politickém spektru, která nemá žádnou korupční kauzu. Ukazuje se na tom, že naše vlastní interní pravidla a to, jak v politice fungujeme, je skutečně antikorupční. Doufám, že se nám teď podaří prosadit například legislativu týkající se registru lobbistických kontaktů a podobně.

Můžete podle vás získat i nějaké voliče Starostů?
Těžko říct, záleží, na jaké úrovni. Teď nebudou parlamentní volby, ale komunální, kde je to o lokálních osobnostech, a ne tolik o tom, co se děje na úrovni republiky. Myslím, že kauza STAN všeobecně poškodí a voliči se od nich určitě do nějaké míry odvrátí, ale spíše se rozloží tak, jak budou lidé na komunální úrovni vnímat, kdo je tam nejvíc reprezentuje.

Rakušan má určitý střet zájmů. Zároveň je faktem, že to je člověk, který ihned bez jakéhokoliv zaváhání začal věci řešit, členy hnutí začal vyzývat k odstoupení nebo je přímo odvolával.

Často zaznívají názory, především z opozičních lavic, že by měl šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan rezignovat, i když se neukázala žádná jeho spojitost s kauzou. Co na to říkáte?
Myslím, že má určitý střet zájmů. Zároveň je faktem, že to je člověk, který ihned bez jakéhokoliv zaváhání začal věci řešit, členy hnutí začal vyzývat k odstoupení nebo je přímo odvolával. Takže si nemyslím, že je to v tento moment vhodné. Zvlášť, když vůbec žádné důkazy neukazují na to, že by o tom věděl nebo podobně. Nicméně nemyslím si, že by měl automaticky pobírat naši důvěru, ale měl by nám i vládě vysvětlit hodně věcí. A pokud bude spolupracovat, pak je to samozřejmě na další domluvě.

Stejně tak zaznívá, že by měl rezignovat i primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), protože celému magistrátu šéfuje.
V těchto kauzách je přirozené, že lidé chtějí zjistit hranice toho, co ještě budeme tolerovat v politické kultuře a co ne, takže tyto otázky chápu. Zároveň si myslím, že řešit teď momentálně Hřiba vůbec není na místě jen proto, že se to dělo v rámci pražské komunální politiky. Nemůžeme chtít po všech lidech, aby věděli všechno. A pokud se jedná o korupci, tak to je typicky něco, co se snaží účastníci velmi tajit. Nevím, proč by na základě toho měli odstupovat lidé, kteří to nevěděli a nemohli ani jít třeba na policii.

Váš primátor Hřib mluvil o tom, že kauza Dozimetr je rozsáhlejší a že se ještě ukáže, kdo všechno do ní může být zapojený. Narážel například na ODS. Vidíte to podobně?
Myslím, že primátor Hřib mluvil především o pražské komunální politice. Je možné, že policie odhalí, až to bude vhodné z hlediska vyšetřování a důkazů, že jsou v tom zapojené i další osoby. Ale nejsem policie a netuším, co mají ve spisech, takže to nemůžu hodnotit.

Spekuluje se o tom, že Piráti by mohli poté, co bude od července Česká republika půl roku předsedat Evropské unii, vystoupit z vlády. Byla byste pro?
Myslím, že to teď vůbec není na stole, protože ve vládě teď právě potřebujeme být, abychom pořádně pomohli nastavit kontrolní mechanismy a systém, když je teď vůle být skutečně antikorupční – a ne jen nějak napůl. Takže to teď není na stole. Kdyby se ukázalo, že celá vláda je prolezlá korupcí, tak to na stole začne být. Ale zatím je to tak, že lidé, na kterých ulpívá stín pochybností, odstupují. Takže není, co řešit.

Tagy: