Nechal ho postavit Hitler, nyní obří bunkr ožil: Vešel se do něj hotel, bary i střešní zahrada

S výškou 58 metrů je bývalá nacistická protiletecká věž v německém Hamburku dominantou města. Kolos tvořený 76 000 tunami betonu nechvalně připomíná nejtemnější období dějin země – za války jej postavili nuceně nasazení pracovníci z různých zemí Evropy. Překvapivě však dostal příležitost získat novou, příjemnější tvář. Prošel rozsáhlou rekonstrukcí a nyní ve svém interiéru skrývá pětipatrový hotel, restaurace, bary a na střeše veřejně přístupnou zahradu.

Čtvrť Karolinenviertel je „chladnou enklávou plnou stylových kaváren a vintage obchodů“, popisuje okolí bunkru web CNN. Dominantou je vedle nočního klubu, který vznikl na zrekonstruovaných jatkách, právě betonový bunkr připomínající pevnost. Od letošního roku si ho však nebudou lidé spojovat jen s nacistickým režimem, za nějž byl vybudován.

ČTĚTE TAKÉ: Nejoblíbenější destinace Čechů trochu jinak. Proč turisté mění opalování za „Skryté údolí“?

Bunkr v sobě nyní skrývá dvě restaurace, pětipatrový hotel REVERB, bary a střešní zahradu. Ceny pokojů se pohybují od 180 eur (v přepočtu zhruba 4 500 korun) za klasický pokoj s 55palcovou televizí a „asistentkou Alexou“ až po 269 eur (v přepočtu zhruba 6 700 korun) za apartmán s výhledem na celé město.

Střešní bar je přístupný všem

Hotel se může chlubit také moderními detaily, které by návštěvníci čekali v každém nově vybudovaném hotelu – samoobslužné odbavení, chytré technologie a pracovní prostory.

Nemusíte však být hotelovými hosty, abyste si mohli užívat toho, co bunkr nabízí. V přízemí se nachází kavárna a bar Constant Grind společně s obchodem Rock Shop pro ty, kteří hledají hardrockové zboží.

Bar-restaurace Karo & Paul německého televizního šéfkuchaře Franka Rosina byla otevřena v dubnu 2024 a zabírá první tři patra budovy. Zatím jako bar, restaurační část se teprve chystá.

V pátém patře se nachází restaurace La Sala (španělsky obývací pokoj), která nabízí dechberoucí výhled a mezinárodní menu. A na samotné střeše čeká na příchozí zahrada Green Beanie s barem a chodníkem obtáčejícím budovu, která je veřejnosti přístupná zdarma.

Hamburský bunkr byl jedním z osmi protiletadlových věží, které Německo vybudovalo po britských náletech na Berlín v roce 1940. Za války se v něm skrývalo až 20 tisíc lidí a protiletecká děla umístěná na střeše se zároveň pokoušela sestřelit spojenecké stroje bombardující město. Historie, kterou místo symbolizuje, není příjemná, kvůli svým rozměrům však nelze budovu lehce zbourat či ignorovat.

Příběh budovy vypráví výstava

Jediná protiletadlová věž, která byla zcela odstraněna, je ta v berlínské zoologické zahradě – všechny ostatní se nacházejí v hustě obydlených oblastech, kde by použití výbušnin představovalo příliš velké riziko, píše agentura AFP.

ČTĚTE TAKÉ: Sovětský kolos rozdrtil srdce Třetí říše. Berlín bránila i Hitlerova mládež, marně

„Myšlenka obklopit bunkr zelení dodala tomuto mohutnému bloku, který zůstal po nacistické diktatuře, něco mírumilovného a pozitivního,“ řekla pro AFP Anita Engelsová ze sousedského sdružení Hilldegarden, které projekt podpořilo.

Sdružení pomohlo s novou kapitolou v historii hamburského bunkru tím, že shromáždilo svědectví lidí, kteří v něm za války žili, a také záznamy o stovkách nuceně nasazených dělníků, kteří jej stavěli. Výstava v prvním patře nyní vypráví celý příběh historie budovy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smutné svědectví z Nagasaki. Z těl zbyly jen černé panenky, líčí přeživší atomové bomby

Tagy:
Adolf Hitler historie Německo Berlín hotel restaurace Hamburk opevnění architektura kavárna výtvarné umění umění a zábava umění, kultura, zábava a média produkty a služby ekonomika, obchod a finance cestovní ruch a volnočasový průmysl