Exšéf Mosadu v Praze: Hrozí nová migrační vlna. Terorismus nespí, musíme být připraveni

V Praze byla zahájena činnost Centra pro výzkum terorismu. V jeho čele bude stát bezpečnostní expert izraelského původu David Bohbot, na aktivitách nového institutu se bude podílet také Dani Jatom, bývalý šéf izraelské elitní rozvědky Mosad. Ten novinářům řekl, že je potřeba se připravit na teroristické hrozby, které se České republice dosud vyhýbaly, stejně jako na novou migrační vlnu.

Nevládní a neziskový think-tank vznikl symbolicky v předvečer 20. výročí teroristického útoku na Dvojčata v New Yorku. Jedná se o první výzkumné pracoviště svého druhu v ČR, které bude spolupracovat jak se státními bezpečnostními institucemi a úřady, tak s podobnými zahraničními iniciativami.

Šéf centra David Bohbot uvedl, že hlavním cílem pracovníků bude analyzovat teroristické aktivity v zahraničí a připravovat společnost na možné hrozby. „To, že jsme doteď měli štěstí a vyhnuli jsme se teroristickým útokům, neznamená, že tomu tak bude i v budoucnu,“ vyzdvihl důležitost nově vzniklého institutu.

Bývalý velitel Mosadu Dani Jatom bude stát v čele poradního orgánu. I on zdůraznil, že je potřeba studovat terorismus ve všech možných formách, pakliže se má nejen Česká republika, ale celý svět vyhnout nečekaným útokům.

„Terorismus se bude nadále pokoušet rozsévat paniku a strach po celém světě. Tato instituce bude dávat doporučení a pomáhat tak, aby společnost vytrvala a nepodlehla těmto snahám. Bude se snažit porozumět teroristickým motivům a hledat slabiny,“ doplnil k zahájení činnosti českého centra.

Jatom varoval, že stažení jednotek USA z Afghánistánu bude mít velký dopad na celý svět, nejen na daný region. „Tálibán, který se znovu ujal moci, bude nadále asistovat Al-Káidě. Již nyní šíří zvěsti o vítězství fundamentalistického islámu nad americkými silami. Může se to stát zdrojem inspirace pro další teroristické skupiny,“ varoval někdejší velitel elitní izraelské rozvědky.

„Doporučuji celému světu: buďte připraveni. Terorismus se bude pokoušet najít naše slabiny a použít je proti nám. Proto tento institut bude analyzovat teroristické organizace, abychom proti nim společně uspěli. Musíme být o krok napřed před teroristy, s návratem Tálibánu v Afghánistánu přijdou nové velké migrační vlny,“ pokračoval Jatom s tím, že je potřeba být ve střehu.

„V ČR nám dosud nikdo neublížil, ale Francie nebo Německo, kde už si tím lidé prošli, jsou mnohem lépe připravení. A jsem si jist s ještě jednou věcí. S pomocí dobrých přátel, jako je Jatom, se můžeme dostat na ještě vyšší úroveň než tyto země. Můžeme využít zkušeností z Izraele a může nás to posunout velmi daleko,“ navázal na téma Bohbot.

Na otázku, zda jeho kandidatura v řadách uskupení Trikolory, Soukromníků a Svobodných (TSS) v letošních volbách může být problém, uvedl, že nikoliv. „To, že jsem kandidátem TSS, nemá nic společného s touto institucí, nemá to na ni žádný vliv. I doktor se musí starat o všechny bez ohledu na názor,“ slíbil Bohbot s tím, že tedy nenechá své politické preference ovlivňovat chod centra.

Tagy:
migrace Afghánistán terorismus bezpečnost Tálibán Izrael Mosad Dani Jatom Centrum pro výzkum terorismu David Bohbot