Byznysový průšvih s názvem United. Pogba za tři miliardy prchající zadarmo podtrhuje zmar

Manchester United by aktuálně mohl pořádat semináře na téma „Jak nedělat byznys“. V poslední sezoně klub suverénně vedl tabulku Premier League. Bohužel pro něj ne tu poskládanou na základě výsledků, ale odrážející výši výplat pro hráče. Na hřišti přitom hýčkání si hvězd nebylo nijak vidět. Do toho je tu případ Paul Pogba, další důkaz neúspěšného nakládání „rudých ďáblů“ s penězi.

V roce 2016 zažil stadion Old Trafford návrat ztraceného syna. Paul Pogba prošel mládeží United, ale v 19 letech putoval zadarmo do Juventusu Turín. Ve „staré dámě“ se z něj stal hráč těch největších kvalit a Manchester zatoužil po Pogbovi tak moc, že za jeho příchod zaplatil 89 milionů liber, v přepočtu zhruba tři miliardy korun. „Má šanci být srdcem tohoto klubu po následující dekádu a možná ještě déle,“ předpovídal tehdejší trenér José Mourinho.

Francouzský záložník měl být jedním ze stavebních pilířů, který opět vrátí titul z Premier League „rudým ďáblům“. Jenže šest let uteklo jako voda a kýžená trofej nikde. A Pogba byl pro fanoušky jedním z hlavních důvodů, proč se nedařilo naplnit ambice.

Pogbovy roky v United se nesly ve znamení hledání ideálního místa v sestavě, zranění, výkonů kopírujících sinusoidu a toho, že se často zdálo, že středopolař nedýchá pro klub tak, jak by bylo třeba. Závěr angažmá byl pro 29letého hráče velmi smutný, napřed ho vypískali vlastní fanoušci po nepřesvědčivém výkonu proti Norwichi, pak se zranil v duelu s Liverpoolem. Taková byla derniéra v dresu Manchesteru.

Šest miliard ročně na výplaty

Vypadá to, že poputuje opět do Juventusu. A kvůli konci smlouvy a jejímu neprodloužení znovu zadarmo. Vzhledem k neúspěšné éře vyletěly ony tři miliardy oknem. Nelze zapomenout ani na částku přesahující 2,5 miliardy, která za šest let putovala k Pogbovi ve formě platu, čímž rodák z městečka Lagny-sur-Marne výrazně navyšoval klubové výdaje na odměny.

Za uplynulou sezonu šlo na mzdy pro hráče United 208 milionů liber (šest miliard korun), zdaleka nejvíce v celé anglické lize. Druhá Chelsea svým fotbalistům zaplatila „jen“ 162 milionů. Že by se takováto masivní suma vyplatila, to se nedá říct. Už potřetí za poslední šestiletku skončil Manchester na šestém místě a na podzim si zahraje jen Evropskou ligu.

Pozitivních impulzů dostává tábor příznivců United minimum. Během uplynulých měsíců se opakovaně mluvilo o tom, že tým netáhne za jeden provaz a jsou v něm rozbroje. Jednou z jejich příčin měla být i loňská staronová posila Cristiano Ronaldo, nicméně zrovna jemu fanoušci určité škraloupy ze zákulisí dokázali odpustit. Protože i v 37 letech byl s 18 góly suverénně nejlepším střelcem Manchesteru v Premier League. Bez něj by mančaft zřejmě skončil v tabulce ještě hlouběji.

Daleko větší „pifku“ mají podporovatelé Red Devils na kapitána Harryho Maguirea, který se v roce 2019 – když přicházel z Leicesteru City – stal s částkou 80 milionů liber nejdražším obráncem fotbalové historie. Po takřka třech letech panuje shoda, že takováto cifra byla úlet. Maguire na sebe opakovaně upozorňuje minelami a s každým takovým kiksem je pod větším a větším drobnohledem.

Hospodaření zkrátka vedení Manchesteru zejména po odchodu bývalého manažera a trenéra v jedné osobě sira Alexe Fergusona nevychází na podtrženou jedničku. Koktejl nepovedených přestupů, špatné alokace financí a neúspěchů dostává United do nemalých trablí. Na konci roku 2021 dosáhl dluh na 495 milionů liber – 14,3 miliardy korun. Částka oproti období o 12 měsíců dříve narostla o 40 milionů.

Není divu, že majitelé klubu – rodina Glazerových v čele s Joelem Glazerem – jsou nejkritizovanějšími vlastníky týmů z Premier League. Pouhopouhá čtyři procenta z více než 10 000 oslovených osob v březnovém průzkumu Sunday Mail odpověděla, že Glazerovi jsou lidé na správném místě. U „vítěze“ ankety Matta Benhama – majitele Brentfordu – to bylo přes 98 procent.

Tagy:
byznys Cristiano Ronaldo Premier League Juventus Turín Manchester United přestup fotbal sport José Mourinho Liverpool FC Paul Pogba Joel Glazer Chelsea FC Evropská liga UEFA Juventus FC Manchester United FC Leicester City FC