Čaputová vyzývá k nošení roušek. Zvolila mnohem smířlivější taktiku než Zeman

Zuzana Čaputová během rozhovoru pro Český rozhlas Plus z Bratislavského hradu

Čaputová vyzývá k nošení roušek

Dodržování odstupů, používání dezinfekce na ruce a nošení roušek. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na Facebooku zveřejnila video, v němž žádá občany, aby dodržovali preventivní opatření proti šíření koronaviru. Čaputová dále připomíná, že počet nakažených ve světě roste, a nejrizikovější skupina seniorů je tak v čím dál větším ohrožení.

„Nasadit si roušku, pamatovat na rozestupy a použít dezinfekci zabere vteřiny, které mohou znamenat roky života pro ty nejzranitelnější. Počet nakažených koronavirem roste, spolu s tím i riziko pro naše seniory. Nezlehčujme situaci, ve které se všichni nacházíme, a nosme roušky všude, kde to je potřeba,“ říká prezidentka Čaputová ve videu, ve kterém vystupuje i její otec Štefan Strapák.

Nasadiť si rúško, pamätať na odstup a použiť dezinfekciu trvá sekundy. Sekundy, ktoré môžu pre tých najzraniteľnejších...

Posted by Zuzana Čaputová on Sunday, October 11, 2020

Pod příspěvkem se objevilo mnoho komentářů od českých občanů, kteří začali postoje slovenské prezidentky během pandemie srovnávat s výstupy Miloše Zemana. „Takový přístup má optimistický rozměr, to náš nejvyšší představitel Miloš rozdává rány, žádná utěšující slova. Všechna čest paní Čaputové,“ napsal jeden z uživatelů. Narážel tím pravděpodobně na Zemanova nedávná vyjádření o neschopných podnikatelích nebo hladových umělcích.

„Bratři Slováci, tahle prezidentka se Vám opravdu povedla. Gratuluji vám a v dobrém závidím!“ okomentoval situaci další Čech. Nutno podotknout, že Zeman by s výzvami slovenské prezidentky souhlasil, jenom k jejich dosažení volí velmi odlišnou cestu. Zatímco Čaputová se snaží spojit celý národ a hraje na city prostřednictvím dojemného spotu, ve kterém účinkuje její tatínek, Zeman pouze vyhrožuje pokutováním za nenošení roušek v řádu tisíců korun.

Tagy: