Čas říct si o vyšší plat je právě teď, tvrdí experti. Nesmí se to ale přehnat, upozorňují

Ekonomové Vladimír Pikora a Petr Bartoň

ZPRÁVY PLUS (94)

Podle ekonoma Vladimíra Pikory nastal ideální čas na to, aby lidé řekli svým zaměstnavatelům o vyšší mzdu. Ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že tomuto kroku nahrává nízká nezaměstnanost i vyšší poptávka firem po zaměstnancích. Ekonom Petr Bartoň je přesvědčen, že vhodná příležitost požádat o navýšení platu trvá již 15 let. Považuje to za „chronický problém české ekonomiky“.

Pikora reagoval na úterní vyjádření ekonoma Lukáše Kovandy o tom, že by si lidé měli svým šéfům říct o 20 až 25procentní zvýšení mzdy. Takové číslo mu přijde jako hraběcí rada. „Neumím si představit, že bych požadoval ihned tak ohromné navýšení,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropská komise uvolnila pro Česko dotace za 702 milionů eur na zmírnění hospodářské krize

Požádat o lepší, byť ne přehnaně vysokou mzdu, je ale na místě. Většina firem se podle Pikory tváří, jako by se jich inflace spojená s nárůstem mezd netýkala. „Určitě je nyní prostor a čas si říct o vyšší platy. Nejen proto, že firmy mají peníze, ale také z toho důvodu, že lidí je kvůli nízké nezaměstnanosti málo a špatně se shánějí,“ poznamenal expert.

Podobně to vidí i další ekonom Petr Bartoň. „Vhodná příležitost si říct o přidání je v Česku už minimálně posledních 15 let. Souvisí to s nejnižší nezaměstnaností napříč členskými státy Evropské unie,“ zdůraznil Bartoň.

„Kdy jindy si říct o zvýšení mzdy, když svým způsobem schází lidé? Toto nastavení vnímám jako chronický problém české ekonomiky. Požádat ale o 20 až 25 procent je absolutně mimo planetu a jakákoliv data,“ dodal ekonom.

Odhadl také, že nedávný propad reálných mezd doženeme během dvou let. „Pokud by si zaměstnanci řekli o tak skokové navýšení, znamenalo by to pro celou ekonomiku i pro ně samé cestu do pekel, vlivem níž by se rušila pracovní místa. Kumulativní efekt po jednostranném navyšování by totiž firmy zruinoval,“ shrnul Bartoň.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Investice do automobilů nevyžadují miliony. Expert popsal, na co se mají sběratelé zaměřit

Tagy: