Čech na Ukrajině: Že vás doma trápí mrazy? Zkuste s námi být v zákopu. Podpora sbírek slábne

Následující měsíce budou pro bojovníky na Ukrajině mimořádně drsné. Obě strany se připravují na kruté mrazy, výjimkou nejsou ani čeští dobrovolníci ve zbrani. Podle nich ale podpora z domoviny slábne, na lidi dolehla tíha krize a vlna zdražování. „Je to dost mrzuté, že v tak kritický moment, jako je silná zima, se nám dostává mnohem menší podpory,“ řekl český bojovník na Ukrajině redakci CNN Prima NEWS. Jeho slova potvrzují i čeští organizátoři humanitárních sbírek.

„Ano, čeká nás krutá zima. Chybí nám spousta výbavy a Rusové nespí. Jestli si v Česku někdo stěžuje na tuhé mrazy, ať tu s námi zkusí zůstat pár dní v promrzlé zákopové hlíně a teplácích. Následující měsíce budou pro nás hodně drsné,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS český bojovník na Ukrajině, říkejme mu třeba Matouš.

V současnosti působí na jihu země v národnostně smíšené jednotce. Všichni ale trpí stejnými problémy – nejsou dostatečně vybaveni na boj v zimě. „Slyšel jsem, že se pár Čechů vrátilo domů, aby se pokusili sehnat alespoň trošku kvalitnější zimní oblečení. Chybí nám i nějaké základní léky. S kašlem nebo rýmou se dost špatně bojuje, je to často až otázka života a smrti,“ popsal obtížnou situaci na frontě.

Podpora ze zahraničí je podle Matouše proto klíčová. Což je ale ve světle aktuálních událostí problém – prostředků na jejich výbavu už se neschází tolik jako před měsíci. „Je to dost mrzuté, že v tak kritický moment, jako je silná zima, se nám dostává mnohem menší podpory. Čelíme stejným mrazům jako naši nepřátele, proto oceníme jakoukoliv pomoc, které nám přihraje nějakou výhodu. Ale zatím je to slabé,“ přiznal své pocity redakci CNN Prima NEWS.

Jeho slova potvrzuje jeden organizátor českých sbírek na podporu Ukrajiny. Oproti prvním měsícům války nadšení opadlo. „Na začátku války byl velký boom. Dočkali jsme se nemalé vlny pomoci a solidarity. Teď je podpora menší – řekněme, že jsme asi na polovině toho, na čem jsme byli během vrcholu. Veřejnost už tolik nepřispívá penězi, ale spíše materiálně, např. starším zimním oblečením,“ popsal redakci CNN Prima NEWS dobrovolník Vasyl Kapustej, který se už několikrát vydal na Ukrajinu s humanitární pomocí.

Skrze svou sbírku na portálu Znesnáze21 podporuje 128. zákarpatskou a 24. lvovskou brigádu. Na řadu lidí především dolehla současná krize a vlna zdražování. Kdo může, šetří, což se ve výsledku odrazilo i na samotných sbírkách.

„Obecně panuje těžká situace. Vše se zdražuje, životní náklady se zvětšují. Na Vánoce mají lidé extra výdaje na dárky a tak podobně. V létě zase jezdili na dovolené, už tenkrát jsme také pocítili úbytek darů,“ pokračoval Kapustej, který se nedávno vrátil z válkou zkoušeného Bachmutu.

Bachmut. Malé městečko na východě Ukrajiny. Dnes je asi nejznámějším městem Ukrajiny, protože se o něj svádí tvrdá...

Posted by Vasyl Kapustej on Friday, December 16, 2022

S blížící se zimou se rovněž změnily požadavky bojovníků na Ukrajině. Nyní hlavně poptávají vše, co je dokáže zahřát následujících chladných měsících. „Hlavně termoprádlo, mikiny, čepice, rukavice, ponožky či zimní obuv,“ vyjmenoval reportérovi z nemalého seznamu, co je všechno potřeba dovézt na frontové linie.

„Také potřebují generátory a věci, které jim pomohou vyhrát válku, především termovize, noční vidění nebo drony. To se samozřejmě nakupuje z finančních prostředků vybraných na sbírce. Ve výjimečných případech dostáváme menší průzkumné drony dokonce darem. Třeba teď jsme obdrželi dva malé průzkumné drony od dvou různých dárců, fyzických osob,“ podotkl Kapustej.

Rozšiřujeme pole naší působnosti - nyní vedle původní 128. horské úderné zakarpatské brigády podporujeme finančně a...

Posted by Vasyl Kapustej on Friday, November 4, 2022

Rovněž Matouš uznal, že generátory, drony či také powerbanky začaly sehrávat klíčovou roli. „Spoléháme se na tolik technologií, že plně nabitá baterie je stejně cenná jako munice do zbraní. O tom ta moderní válka je. Máme velké štěstí, že jsou ruští vojáci oproti nám silně podvybavení, i když jsme již párkrát narazili také na elitnější oddíly,“ dodal český bojovník na Ukrajině.

Chybí i auta, bez nich nejde na frontě fungovat

Ve velmi podobné situaci se nachází Marek Wiesner, který se svou nadací Mise Ukrajina podnikl již několik humanitárních výjezdů na Ukrajinu. Podílel se i na přepravě ukrajinských žen a dětí do bezpečí českých hranic či pomoci českým bojovníkům na charkovské frontě.

„Za Misi Ukrajina zaznamenáváme pokles finanční podpory od asi pátého měsíce až do podzimu. A pokles to byl výrazný. Zase jsme ale zjistili, že existuje již etablovaná skupina pravidelně přispívajících. I když jsme tedy věděli, že je peněz i humanitární pomoci méně, mohli jsme se dlouhodobě spolehnout na určitý objem této pomoci. Teď v prosinci – a je to pravděpodobně vlivem svátků – je pokles finanční i humanitární podpory tak významný, že se téměř rovná nule,“ přiblížil aktuální stav Wiesner.

Vybavení na zimu je aktuálně jedna z nejžádanějších položek od vojáků a dobrovolníků působících na Ukrajině. Kruté...

Posted by Mise Ukrajina on Tuesday, December 13, 2022

Za sebe doufá, že se vše změní s příchodem nového roku. Na druhou stranu si ale nemyslí, že by se výrazně zhoršovala nálada ve společnosti ve vztahu k Ukrajině. Zájem dobrovolníků o to přiložit ruku k dílu – ať už při organizaci pomoci či výjezdu do terénu – je podle Wiesnera stabilní. „V některých týdnech je dokonce mnohem větší než na úplném začátku konfliktu. Takže ano, je tam fluktuace ze strany financí a materiální pomoci, ale samotný pocit sounáležitosti mi přijde stále velmi silný,“ pochválil Wiesner zápal dobrovolníků.

I jeho skupina bojovníků postrádá především teplé vojenské oblečení a termoprádlo. „A také spacáky alespoň do minus deseti stupňů. Chybí rovněž léky a zdravotnické potřeby, hlavně škrtidla. Ta se hodí neustále. Pak nadále platí velká poptávka po ‚spotřebním zboží‘, jako jsou auta a dodávky. Ty budou potřeba po celou dobu války,“ zmínil redakci CNN Prima NEWS, co všechno postrádají na Ukrajině.

Poděkování za pomoc Mise Ukrajina

Rádi bychom poděkovali všem, kteří nás finančně i materiálně podporují, abychom mohli pomoci Ukrajině. Zároveň bychom vás rádi požádali o finanční příspěvek, který bude určen primárně na nákup zimního oblečení a spacáků. Děkujeme všem, kteří drží s námi, kteří drží s Ukrajinou! 🇨🇿🇺🇦 💳 Transparentní účet: 4005004017/5500 💳 Příspěvek přes PayPal: https://bit.ly/MiseUkrajinaPayPal 💻 Platby lze sledovat zde: https://bit.ly/TransparentniUcet

Posted by Mise Ukrajina on Monday, December 12, 2022

Bez aut se totiž na frontě nedá téměř fungovat. Omezená mobilita znemožňuje jak aktivní ofenzívu, tak rychlou přepravu raněných. Druhá strana barikády na tom navíc není tak špatně, jak by se západní optikou mohlo zdát.

„Ačkoliv jsou Rusové často popisovaní jako absolutně nesourodá, nevybavená a neschopná horda, z pozorování na místě nám to za Misi Ukrajina nepřijde. Mají technické zajištění, od aut po těžkou techniku. V tomto ohledu je proto na místě nadále podporovat Ukrajinu,“ upozornil na nepřátelské kapacity Wiesner.

Iniciativu Vasyla Kapusteje můžete podpořit na webových stránkách Znesnáze21.cz. Nadace Mise Ukrajina shromažďuje pomoc na transparentním účtu 4005004017/5500.

Tagy: