Čech žijící ve Francii: Opatření nám hlásí předem. Testovat se může každý zdarma

Jak se žije v době koronaviru mimo Českou republiku? Dávají protiepidemická opatření v ostatních zemích smysl? Co všechno je kde zavřené a jak cizinci opatření dodržují? CNN Prima NEWS přináší seriál s výpověďmi Čechů, kteří prožívají epidemii za hranicemi Česka.

„Omezení se zdají být logická, ale Francouzi je moc nedodržují. Obecně tu lidé na restrikce docela kašlou,“ vypráví sedmadvacetiletý Jindřich Oukropec, který tři a půl roku pracoval a studoval v Paříži.

Ke konci letošního roku se vrací zpět do Prahy, v Paříži ale prožil jak jarní, tak podzimní karanténu. „Musím říct, že na podzim to bylo jiné. Všichni byli deprimovaní. I Francouzi, kteří jsou takoví pohodáři a nad věcí. Cítím, že jsou mnohem víc vynervovaní. Více troubili, křičeli na sebe v autech,“ popisuje Jindřich.

Karanténa ale podle něj velmi posílila sousedské vztahy. „Když jsme chodili venčit psa, mnohem více jsme se bavili s dalšími pejskaři i sousedy. To by se asi za normální situace nestalo,“ říká.

Na Silvestra do osmi doma

Ve Francii platí zákaz nočního vycházení od 21. hodiny do šesté ranní, od 15. prosince se zákaz ještě prodlouží, bude platit od 20 hodin. A to i na Silvestra.

„Byl tu také značně omezen pohyb. Mohli jsme jen 20 kilometrů od bydliště a jen s elektronickou nebo papírovou atestací, že se například jdeme procházet,“ popisuje Jindřich. Nyní už Francouzi volně cestují mezi regiony.

Obchody byly ve Francii zavřené do 28. listopadu, nyní mohou mít při dodržení hygienických podmínek otevřeno. Do 7. ledna jsou však zavřená kina, divadla, muzea, sportoviště, zoologické zahrady a kasina. A také restaurace. „Stejně jako v Česku fungují výdejní okénka,“ říká Jindřich.

Když se ke konci listopadu obchody otevřely, lidé je podle Jindřicha vzali útokem. „Hodně nakupují na Vánoce. V obchodech platí pravidla jako v Česku – roušky, dva metry rozestupy a ochranné štíty,“ popisuje. Fungují také trhy, které jsou ve Francii populární.

Stát informuje průběžně a srozumitelně

„Macron se snaží co nejméně omezit ekonomiku. To nahrává opozici, která kritizuje, že opatření jsou mírná a kvůli tomu epidemie sílí,“ tvrdí Jindřich. V zemi se 68 miliony obyvatel se denní nárůsty pozitivních případů pohybují v posledních dnech mezi 11 až 13 tisíci.

Jindřich především oceňuje, že ve Francii o opatřeních informují průběžně a otevřeně. „Stát na jaře i na podzim informoval občany s někdy i týdenním předstihem formou několikahodinového prezidentského projevu. Je to jasné a srozumitelné,“ říká.

Chválí také informační kampaň, která má jednotný vizuál. „Stát i jednotlivá ministerstva mají svoji fungující vizuální identitu. Stát potom dokáže jasně a srozumitelně informovat o důležitých věcech,“ míní Jindřich a dodává, že Česká republika by si z toho mohla vzít ponaučení.

Podle Jindřicha je také výhodou, že se ve Francii může testovat na koronavirus kdokoliv a kdykoliv zdarma. V Česku jsou testy zdarma, pokud vás na ně pošle lékař nebo hygiena. Pro samoplátce vyjde PCR test na 1750 korun. Celoplošné testování zdarma bude nyní v České republice probíhat pomocí antigenních testů, které se sice také dělají výtěrem z nosohltanu, ale nejsou tolik spolehlivé.

Tagy: