Čechy ve zdražování dohnali Nizozemci. Německo zažívá stoletou inflaci, uvedl Eurostat

Obchod se sýry v Nizozemsku

Rekordní míra inflace v EU

Zdá se, že Česká republika je v inflaci jen napřed oproti jiným zemím Evropské unie. Zatímco ještě na jaře se tuzemské tempo růstu cen drželo na nejvyšších úrovních z celé sedmadvacítky, nyní se Česku začínají vyrovnávat další země bloku. Vyplývá to z předběžného odhadu Eurostatu.

Zářijová meziročním míra inflace v eurozóně dosáhla rovných deseti procent. Oproti srpnu se zvýšila téměř o jeden procentní bod. Největším přispěvatelem k inflaci jsou nadále energie, jejichž cena se meziročně zvýšila téměř o 41 procent (v srpnu byl růst „jen“ 38,6 procenta). Druhou nejrychleji zdražující skupinou zboží jsou i nadále potraviny, alkohol a tabák, kde ceny stouply v průměru téměř o 12 procent.

Pokud bychom vyloučili energie, inflace by i tak převyšovala šestiprocentní hranici, což jen potvrzuje, že se ceny elektřiny nebo plynu již výrazně promítly právě do potravin a dalších druhů zboží. Nejpomalejším tempem rostly ceny služeb, a to o 4,3 procenta v meziročním srovnání. Za znepokojující lze považovat meziměsíční růst cen, který se v září vyhoupl na 1,2 procenta.

V inflaci jsme jen napřed

V meziročním srovnání nejrychleji ceny rostly v Estonsku, a to o 24,2 procenta. Jenže právě v této pobaltské zemi se už inflace v porovnání se srpnem o procentní bod snížila. Ve zbývajících zemích Pobaltí ale stále pozorujeme vzestup inflace na 22,4 (Lotyšsko) a 22,5 procenta (Litva).

Největší inflační skok zaznamenalo Nizozemsko, kde se tempo zdražování zvýšilo ze srpnových 13,7 na zářijových 17,1 procenta. Země tulipánů tak v inflaci prakticky dohnala Českou republiku. „Jsme v inflaci napřed. Ne fundamentálně výš,“ okomentoval na Twitteru předběžný odhad Eurostatu Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland.

Naopak inflace klesla (vedle Estonska) v Irsku, Španělsku, Francii, Slovinsku a na Kypru. Německá inflace se podle Eurostatu blíží 11 procentům, což je vůbec nejvíce od hyperinflační epizody, kterou Německo zažilo na začátku 20. let minulého století, tedy před sto lety. Nejnižší mírou inflace v rámci eurozóny se může chlubit Francie, kde ceny meziročně stouply o 6,2 procenta.

Tagy: