Ceny potravin musí klesnout, věří ministr Nekula. Ekonomové i zemědělci kroutí hlavou

Zdeněk Nekula

Ceny potravin dramaticky klesnou

Inflaci nahoru táhne cena potravin. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) by se to ale mohlo změnit. Jeho optimismus pramení z cen na světových burzách, které klesají. Zemědělci i ekonomové ale nad takovým výhledem kroutí hlavou.

Cena na burzách klesá, cena v obchodech musí také. Ministr zemědělství prý nic jiného nečeká. Třeba pšenice na burze od půlky května klesla o 36 procent. „Klesá i cena mléka a očekáváme i pokles cen u masa. Takže očekáváme, že s několikatýdenním zpožděním se tento pokles zemědělských komodit začne projevovat i v ČR,“ prohlásil Nekula.

A když ne? Ministr obchodní řetězce a supermarkety nijak regulovat nechce. „Buďto zareagují samy, nebo je převálcuje zahraniční konkurence,“ vysvětlil ministr zemědělství.

Ekonomové ale s jeho tvrzením nesouhlasí. Ceny potravin prý nadále porostou kvůli drahým energiím a hnojivům. „Ta drahá hnojiva musí zemědělci promítnout do svých cen, což se zase musí promítnout do cen mouky a pečiva,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

„Obrovsky rostou energie, to je strašná věc, která se stává všem pěstitelům, zpracovatelům. Nemyslím si, že by začaly klesat ceny potravin,“ souhlasil i další ekonom Martin Mašát.

A stejný názor sdílí i samotní zemědělci. Jiří Horák, který má jak chov prasat, tak vlastní porážku, si prý zlevnit maso opravdu nemůže dovolit. „To nejhorší nás teprve čeká. Pokud bude příští rok elektřina o 400 procent dražší, strašně to prodraží zpracování,“ sdělil Horák.

Ekonomové jsou přesvědčeni, že ceny srovnatelné s těmi před válkou na Ukrajině se už nevrátí. Nejlepší časy prý už máme za sebou.

Tagy:
jídlo potraviny ceny Lukáš Kovanda burza zdražování ministr zemědělství zemědělci ekonomové Jiří Horák Zdeněk Nekula ruská invaze na Ukrajinu