Černochová jako Biľak? Podlý útok. Jste strana přátel diktátora, opřeli se poslanci do SPD

Poslanci Ondřej Lochman (vlevo) a Radek Koten (vpravo)

360° 27.6.2023

SPD nezná historii. To, co říká o obranné smlouvě, jsou nesmysly. Neumí nic jiného než podle útočit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl poslanec Pavel Žáček (ODS). Reagoval tak na slova členů hnutí ve Sněmovně, kde zaznělo, že ministryně obrany Jana Černochová (ODS) je jako novodobý Vasil Biľak. Ondřej Lochman (STAN) na účet SPD doplnil, že má pocit, že je „spíše Stranou přátel diktátora, než Svobody a přímé demokracie“. Radek Koten z SPD naopak kritizoval vládu za obrannou smlouvu s USA.

Přirovnání Černochové ke slovenskému komunistickému politikovi, který podporoval sovětskou invazi, poprvé zaznělo v květnu. V úterý ve Sněmovně srovnání s Biľakem padlo znovu, a to ze strany SPD. „Nezná historii. Zvací dopis je něco úplně jiného, jsou to nesmysly. SPD Neumí nic jiného než podle útočit. Dnes nás nazývali fašisty, přitom oni sami mají k fašistům nejblíže,“ prohlásil Žáček v reakci na kritiku opozice k obranné smlouvě s USA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potíže Černochové? Řídit obranu chlap, problémy nejsou, tvrdí Koten. Žáček mluvil o bulváru

Lochman doplnil, že díky smlouvě bude zajištěna spolupráce. „To není Varšavská smlouva. Můžeme se rozhodnout, a my chceme bezpečí pro naše občany. Proruská SPD se ho snaží narušit. Mám pocit, že jste spíše Strana přátel diktátora než Svobody a přímé demokracie. Podívejme se, kam se přesunula část Vagnerovy skupiny. Potřebujeme být silným spojencem,“ uvedl s odkazem na víkendové dění v Rusku – vzpouru šéfa žoldnéřské skupiny Jevgenije Prigožina.

ANO smlouvu podpoří

Podle Kotena je „přirovnání Černochové k Biľakovi výborné“. „Denně mi chodí 150 e-mailu s podobnou tématikou,“ konstatoval. Ve vztahu k obranné smlouvě uvedl: „Zkušenosti s pohybem cizích vojsk tady máme. Zanechaly za sebou škody, občané netouží po tom, aby se podobná situace opakovala, byť v jiném gardu.“ Domnívá se, že když budou na území České republiky operovat vojáci cizího státu, jedná se o „bianco šek“, aby si zde stavěli svou infrastrukturu.

„Režim bude jako na ambasádách – bez možnosti nějaké další kontroly,“ prohlásil. Jeho kritická slova k obranné smlouvě však kromě vládních poslanců mírnil i politik z ANO, exministr obrany Lubomír Metnar. „ANO by nikdy nepodpořilo žádný dokument, který by umožňoval pohyb cizích vojsk na území ČR nebo výstavbu základen. Tato dohoda neoslabuje naši bezpečnost, naopak ji do budoucna posiluje. Myslím, že je potřeba – důkazem je, že smlouvu již podepsalo 24 zemí NATO,“ připomněl.

Největší opoziční strana již navíc deklarovala, že smlouvu podpoří. „Nemohu ale zaručit, že pro budou hlasovat všichni poslanci ANO,“ přiznal Metnar. Koten však ve stavění infrastruktury vidí předvěst možného vybudování základny.

„Argumentace v bodech smlouvy je v podstatě taková, že věci nevylučuje. Budou si moci stavět infrastrukturu, kam si mohou dovést cokoliv,“ uvažoval poslanec SPD. Bývalý ministr obrany ho však konfrontoval s fakty. „Kde a kdy smlouvu například přijali: Rumunsko 2005, Bulharsko 2006, Maďarsko 2019, Slovensko 2022. Kde jsou základny? Nestrašil bych. Kdyby tam základny byly, tak bychom dokument nepodpořili,“ zopakoval Metnar.

Tagy:
armáda politika ODS kritika poslanci pořady CNN Prima NEWS Jana Černochová diktatura USA Radek Koten ministryně obrany Svoboda a přímá demokracie Pavel Žáček Vasil Biľak 360° Ondřej Lochman Poslanecká sněmovna ČR obranná smlouva