Češi mají vinou inflace enormní zájem i o dražší dovolené. Přesto se na nich snaží ušetřit

Chorvatský Zadar jako ideální destinace pro dovolenou

Řada lidí si i přes extrémní zdražování nechce odpustit dovolenou v zahraničí. Češi ale zároveň hledají alespoň způsoby, jak při tom ušetřit. Řešením může být i návštěva destinace mimo hlavní sezonu. Návštěvníci zaplatí méně a užijí si dovolenou bez davů dalších turistů. Platí to i pro dlouhodobě nejnavštěvovanější destinaci – Chorvatsko.

„Před sezónou jezdíme každý rok. Není to tu tak narvané lidmi a ve finále je oproti hlavní sezoně nižší i cena,“ popisuje maminka ze severních Čech. S dcerou a manželem vyrazili do Chorvatska obytným vozem. A z duše mluví celé řadě podobně smýšlejících tuzemských výletníků.

I když se zadarské resorty už postupně plní turisty, rodina si pochvaluje, že předešlých pět týdnů si užila pohody a klidu. „Sezona v Chorvatsku obvykle začíná už po velikonočních svátcích, ještě však není na vrcholu, ale už se to blíží. Od chvíle, kdy se moře oteplí a přijde slunce, lidé začínají přijíždět,“ potvrzuje marketingová manažerka jednoho z chorvatských resortů Ana Pavlović.

Také všechny další letní resorty startují hlavní turistickou sezonu červencem. „Rodiny, které nejsou vázané školní docházkou, vyráží v červnu, čímž určitě ušetří. Pro ostatní to může být dobrý tip, protože poslední školní týden se už učivo většinou neprobírá,“ radí rodinám s dětmi mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

A Češi podle něj mohou ušetřit bez ohledu na to, do jaké destinace míří. „Procentuálně je to velmi podobné. Samozřejmě u dražší dovolené je pak sleva citelnější,“ vysvětluje pro CNN Prima NEWS mluvčí Fischeru.

To potvrzuje i student Marek, který vyrazil do Itálie už na začátku června. „Když jsem se díval na nynější ceny, ušetřil jsem asi deset tisíc. Z části na letence, další část za ubytování. Bydlel jsem totiž v centru Benátek,“ popisuje s tím, že kvůli zdražování musí více řešit svou ekonomickou situaci.

Ušetřit je možné i na jídle

Turistům se v konečném důsledku může vyplatit i hotelové „all inclusive“, kdy mají v ceně ubytování i stravu, mnohdy neomezenou. „Rozdíl mezi polopenzí a ‚all inclusive‘ je často menší než částka, kterou je rodina nucena zaplatit v restauracích,“ potvrzuje Bezděk.

Zároveň ale dodává, že mohutné zdražování v celé Evropě má i jeden pozitivní vliv pro turistický ruch. Lidé totiž investují peníze raději do dražší dovolené, než aby jim úspory „sežrala“ inflace, která se v Česku šplhá k 16 procentům. Růst táhnou ceny bydlení a potravin.

„Zájem je enormní, už se pohybuje výrazně nad rokem 2019. Vše přebírá zadržená poptávka, kdy lidé necestovali kvůli koronavirovým restrikcím,“ dodává mluvčí. Mezi oblíbené destinace i podle dalších cestovních kanceláří patří Chorvatsko, Řecko, Egypt a Turecko.

Tagy: