Průzkum: Češi nejvíce věří policii, důvěra v armádu po letech roste. Nejhůře dopadla vláda

Největší důvěru Čechů mezi státními institucemi má policie, v závěsu je armáda, jejíž důvěryhodnost po několikaletém propadu opět roste. Vyplývá to z nového průzkumu společnosti STEM z druhé poloviny letošního června. Lidé však věří armádním složkám odlišně, a to na základě politických preferencí. Nejnižší důvěru lidí mají členové vlády a poslanci.

Mezi Čechy mají největší důvěru silové složky. Patrné je to především na Armádě České republiky, která v předchozích letech v hodnocení ztrácela. Situace se však pro ni stabilizovala a nyní se armádní složka vrací zpět k vysokým hodnotám, přičemž se výrazně přiblížila první Policii České republiky, vyplývá z průzkumu společnosti STEM, který probíhal v druhé polovině letošního června.

ČTĚTE TAKÉ: Antisemitismus na vzestupu: Pro 84 procent Židů v Evropě jde o vážný problém, tvrdí průzkum

Na otázku, zda důvěřují daným institucím, odpovědělo „určitě ano“ a „spíše ano“ v případě policie až 74 procent dotázaných, přičemž u armády se jednalo o 70 procent. Naopak důvěra ve Sněmovnu a Senát podle dat výzkumu klesla – dvoukomorovému parlamentu věří 26 procent respondentů. Ještě o bod hůře jsou na tom členové vlády.

Pozoruhodnou okolností však jsou výrazné rozdíly týkající se důvěry v armádu vzhledem k politickým preferencím dotazovaných. Podle analytika společnosti Jiřího Táborského věřilo armádním složkám ještě v březnu 2020 na 80 procent respondentů bez ohledu na jejich sympatie k politickým stranám. „Někdy mezi květnem 2021 a červnem 2022 se však něco stalo a důvěra v armádu se začala výrazně lišit mezi příznivci jednotlivých stran,“ objasnil.

Aktuální výsledky průzkumu ukázaly, že tato polarizace přetrvává, a to například i v případě Ústavního soudu. Policii lidé věří obecně, faktor politické preference zde nehraje větší roli.

Důvěra občanů ve většinu institucí na začátku léta obecně vzrostla. Tento trend však odborníci ze STEMu nepozorují v případě ústavních orgánů. Táborský připomněl, že interpretovat takový vývoj není jednoduché, jelikož je ve hře množství proměnných.

„Velký vliv má celkově se zlepšující ekonomická situace domácností, kterou vidíme v jiných výzkumech. Zkrátka, pokud se dotazovaný má dobře, zlepšuje se i jeho hodnocení okolního světa,“ zdůraznil expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Investovat do obrany až během krize je hloupé, říká generál Řehka. Staré plány neplatí, vše zdražilo

Tagy:
policie společnost průzkum STEM Češi vláda důvěra instituce Poslanecká sněmovna ČR Policie České republiky Armáda České republiky