Energie i jídlo. Průzkum ukázal, na čem Češi nejvíce šetří. Kolik z nás nezvládá inflaci?

Topení - ilustrační foto

Inflace klesla

Češi se mohou radovat z konce prudkého zdražování. Průzkum společnosti Ipsos pro Generali Investment CEE ale ukazuje, že vyšší inflace si vybrala za poslední rok velkou daň. Zdražování na sobě totiž pocítila drtivá většina lidí a respondenti se stále obávají vysokých cen energií. Domácnosti si s inflací poradily tak, že omezily nákupy potravin a snížily spotřebu energií.

Lednová inflace klesla meziročně na 2,3 procenta. To překvapilo mnohé predikce a podle analytiků se jednalo o definitivní tečku za prudkým zdražováním od roku 2021. Běžné domácnosti ale za tu dobu přišly o třetinu úspor. Inflace si vybrala velkou daň zejména na nákupním chování lidí, což potvrzuje i průzkum společnost Ipsos.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní risk. U Avdijivky jsou největší elity Ukrajinců, videa ukazují krvavý ústup z pekla

Podle něj byl loňský rok pro Čechy daleko složitější než rok 2022. Celkem 67,3 procenta respondentů uvedlo, že si s vysokou inflací a růstem cen elektřiny dokázalo poradit s obtížemi. To je o sedm procentních bodů více než v roce 2022. Pouhých šest procent lidí prošlo zdražováním bez finančních problémů.

Do letošního roku nevstupují lidé s přílišným optimismem. Celkem 37 procent uvedlo, že nyní budou se svými financemi vycházet lépe než loni. Podobný průzkum si společnost nechala vypracovat i v minulém roce. Tehdy označilo 31 procent dotázaných, že se svým rozpočtem vyjdou lépe než rok předtím.

Průzkum se zaměřil na dopady vládního konsolidačního balíčku. Ten začal platit od ledna a jeho zavedení pocítilo 44 procent lidí. S dopady krize bojovali Češi například tím, že omezili výdaje za potraviny. Tuto variantu zvolilo 57,4 procenta dotázaných. Kromě toho se šetřit energiemi snaží téměř dvě třetiny obyvatel.

Podle finančního ředitele společnosti Marka Beneše zažili lidé zejména na konci minulého roku náročné období u cen energií. Rušil se totiž vládní strop a k tomu se veřejně probíralo zdražení regulované složky elektřiny o desítky procent.

„Aktuálně mezi dodavateli energií probíhá konkurenční boj a předhánějí se v aktualizaci ceníků. Ve společnosti však stále zůstává strach z inflace, která se do rozpočtů českých domácností propisuje již dva roky. Nepřekvapí proto, že si dle výsledků našeho průzkumu plánuje v roce 2024 hledat lépe placenou práci 36 procent Čechů,“ řekl Beneš k průzkumu, který má redakce CNN Prima NEWS k dispozici.

Letos lidem poroste životní úroveň

Ekonomové pro letošní rok neztrácejí optimismus. Podle nich je růst spotřebitelských cen na úrovni roku 2021 jednoznačně pozitivní zprávou. „Na začátku roku inflaci nejvíce ovlivnily dva hlavní faktory. Výrazný pokles cen potravin meziročně o 3,9 procenta, a to především díky snížení výrobních cen zemědělců v druhé polovině minulého roku a také částečné promítnutí nižší sazby DPH na potraviny,“ uvedl ekonom společnosti Deloitte Filip Pastucha.

Druhým důvodem podle něj je zpomalení růstu nákladů na bydlení. Kromě toho zvýšení regulované složky elektřiny pokrylo snížení ceny na burze s energiemi. „Inflace s největší pravděpodobností klesla pod tempo růstu nominálních mezd a reálná životní úroveň domácností se začíná obnovovat. Náš model implikuje, že inflace v průběhu letošního roku již výrazně neklesne a návrat ke dvouprocentnímu inflačnímu cíli lze očekávat až v roce 2025,“ dodal Pastucha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Václav Klaus se tvrdě opřel do vlády Petra Fialy kvůli zemědělskému protestu:

Tagy: