Česká anomálie uprostřed Evropy. Dojíždíme na pověst montovny a chudneme, varují ekonomové

Peněženka a české bankovky, ilustrační snímek

Česká republika je mezi evropskými státy anomálií. Může za to přehřátý pracovní trh, kde panuje velmi nízká nezaměstnanost, a přitom se reálné mzdy propadají nejvíce ze zemí Evropské unie. Nad touto situací kroutí hlavou ekonomové, podle kterých může být problém i v zaměření českého trhu. Dobré peníze se totiž mohou vydělávat i v manuálních profesích, které netlačí na přidanou hodnotu firem.

Češi se musí s propadem reálných mezd potýkat už od loňského roku. Tehdy měsíční výdělky klesly nejvíce v historii. Špatné výsledky vykázaly i jiné evropské státy, přesto je tuzemský propad nejhlubší ze všech sledovaných zemí. Důvodem je vysoká inflace v loňské průměrné výši 15,1 procenta a také nízký růst průměrné mzdy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stanjurovi teče do bot. Ztrácí důvěru koalice a dostatečně nekomunikuje, tvrdí politolog

Ekonomové si ale všímají zejména toho, že v Česku je nízká míra nezaměstnanosti. Od roku 2017 se totiž dle Eurostatu drží na hranici dvou procent. Vyšší zaměstnanost by obecně měla tlačit na navyšování mezd. Podle ekonomů proto není důvod, aby se reálná mzda snižovala takovým tempem, jako tomu bylo v loňském roce. Německá platforma zabývající se sběrem dat Statista uvedla, že pokles byl o 8,3 procenta.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy to je tím, že společnosti využily situace a zvýšily si marže. „Firmám typu energetických podniků, obchodních řetězců a dalších se totiž v Česku na poměry OECD relativně snadno dařilo přenášet břímě inflace na zákazníky z řad běžných občanů. Ti drahotu akceptovali, často ovšem jen z důvodu svého vystrašení válkou, na němž se podíleli i politici,“ uvedl Kovanda.

Ekonom se také domnívá, že nízký růst mezd je dán i zaměřením české ekonomiky. Tuzemská výroba má totiž posměšnou přezdívku „montovna“. A to z toho důvodu, že je zde značná nabídka pro manuální a technické práce. S tím souhlasí i hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka. „Často můžeme vidět velmi zajímavé nástupní mzdy u továren a fabrik. V těchto podnicích nejsou mzdy dramaticky vyšší než u kvalifikovaných profesí,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

I on se podivuje nad tím, že v České republice nerostou mzdy vyšším tempem. „Řada firem prošla nákladovým šokem a nemohly přidávat dostatečně. Je to zvláštní, protože v ekonomice s plnou zaměstnaností nerostou tak rychle. To je divné i ve srovnání s jinými zeměmi,“ řekl Peterka.

Montovny nevytvářejí přidanou hodnotu

Když se podíváme do dat OECD, zjistíme, že podle metriky této organizace klesla průměrná mzda v České republice v minulém roce o 7,7 procenta. A to při 2,2procentní nezaměstnanosti. Státy s vysokou mírou nezaměstnanosti Řecka (12,5 %) a Španělska (12,9 %) však takový pokles reálné mzdy nezaznamenaly. V Řecku se totiž snížila o 6,1 procenta a ve Španělsku o 3,6 procenta.

Důvod podle Peterky skutečně může být tím, že Česko je stále zaměřením montovnou. Česká republika má totiž jeden z nejnižších podílů přidané hodnoty na exportu. „Každý zaměstnanec má určitou produktivitu a firma si nemůže dovolit jim neustále navyšovat mzdu. Pokud přidaná hodnota není vysoká, tak není důvod pro výrazný růst mezd,“ dodal.

Tagy: