Česká národní banka zasahuje na trhu s korunou. Snaží se zpevnit její kurs kvůli inflaci

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok

Intervence ČNB na devízovém trhu

Bankovní rada České národní banky rozhodla na čtvrtečním mimořádném zasedání, že zahájí intervence na devizovém trhu na podporu kursu koruny. Důvodem k tomuto kroku je výrazné oslabení domácí měny, k němuž došlo v posledním týdnu, a také reakce na další zrychlení tempa růstu spotřebitelských cen.

Hlavní důvody zásahu na devizovém trhu ve prospěch koruny jsou dva: prudké oslabení koruny v posledních dnech v reakci na jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB a zrychlení inflace z březnových 12,7 na dubnových 14,2 procenta. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou Česká národní banka zveřejnila na své webové stránce.

„Koruna začala před malou chvílí citelně posilovat poté, co Česká národní banka de facto intervenovala proti svému nadcházejícímu guvernérovi. Prodejem části devizových rezerv se totiž snaží zvrátit trend znatelného oslabování koruny, který nastal v souvislosti se včerejším jmenováním holubičího radního Michla guvernérem,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Změní se směr měnové politiky?

Koruna poprvé výrazně oslabila vůči euru minulý týden, kdy se objevily spekulace, že se právě Aleš Michl stane po končícím Jiřím Rusnokovi guvernérem ČNB. Další pád koruny přišel ve středu bezprostředně poté, co prezident republiky Miloš Zeman tyto spekulace jmenováním Michla potvrdil. Celkem tak koruna vůči euru ztratila téměř čtyři procenta.

Aleš Michl totiž patří dlouhodobě ke kritikům zvyšování úrokových sazeb, kterým se ČNB snaží bojovat proti narůstající inflaci. Michl je však ve stávající bankovní radě ČNB spolu s Oldřichem Dědkem v menšině.

Jenže za měsíc a půl končí již druhý mandát člena bankovní rady Jiřímu Rusnokovi, který tak z vedení ČNB odejde. První mandáty vyprší také dalším dvěma členům bankovní rady Tomáši Nidetzkému a Vojtěchu Bendovi. Trhy se tak obávají, že pokud poslední dva jmenované Miloš Zeman ve funkci nepotvrdí i na dalších šest let, může se zcela otočit směřování měnové politiky ČNB, která by tak mohla být vůči inflaci tolerantnější.

Tagy: