Česká příroda praská ve švech, jejích strážců je málo. Návštěvníci se navíc vymlouvají

Davy lidí na Sněžce

Česká příroda kolabuje pod obrovským náporem turistů

Letošní letní prázdniny na řadě míst v republice ukázaly, jak příroda trpí pod obrovským náporem turistů. Měli by je umravňovat strážci přírody, jenže těm zatím chybí potřebné pravomoci, konkrétně třeba zastavit čtyřkolku nebo zabavit dron. Měla by to změnit nová zákonná úprava.

Přeplněnost lidmi neboli overturismus. To je problém, který trápí české chráněné oblasti i národní parky. „Návštěvnická hustota je skutečně velmi vysoká,“ říká mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Třeba jen na nejvyšší český vrchol Sněžku některé prázdninové dny vystoupalo i deset tisíc lidí. Zvládat je musí dobrovolní strážci přírody, právě na nich ochrana nejvzácnější krajiny stojí.

Stráž Českého Švýcarska a Labských pískovců, tedy území o velikosti více než 320 kilometrů čtverečních, má na starosti jen dvacítka lidí.

„Opravdu jsme vypozorovali, že zahraniční turisté většinou akceptují, co jim říkáme, přistoupí k tomu čelem. Co se týká turistů z Čech, tam je to o hledání jakýchkoliv výmluv,“ popisuje Petr Techlovský, dobrovolný strážce přírody v Národním parku České Švýcarsko.

Strážci nekontrolují jen turisty, ale třeba i to, které stromy podél cest napadl kůrovec nebo jestli horolezci nepoužívají materiály, které by mohly poškodit pískovcové skály.

Problém jsou i drony. „Řada návštěvníků ničí přírodu tím, že pouští hlasitě hudbu, to je nový fenomén,“ doplňuje Petra Techlovská, dobrovolná strážkyně přírody v Národním parku České Švýcarsko.

I kvůli rostoucímu počtu turistů se nyní řeší úprava zákona, která by strážcům dala větší pravomoci, například zabavit hříšníkům dron, rybářský prut nebo zastavit neposlušné motorkáře. „To by mohl zákon posílit,“ podotýká Techlovský.

A jak se může člověk stát dobrovolným strážcem? „V tom výběru jsme velmi nároční, potřebujeme zájemce, kteří si na návštěvnících nebudou řešit své vnitřní problémy,“ přiznává Salov. Kromě desítek dobrovolníků českou přírodu střeží i profesionálové. Těch je však daleko méně.

Tagy: