Češka z Myanmaru: Armáda odřízla hlavní město, fungovalo jen vojenské vysílání

V Myanmaru (dříve Barma) došlo v pondělí ráno k vojenskému převratu. Šéfka vlády a bývalá disidentka Su Ťij byla s prezidentem a částí vedení země zadržena. Češka žijící v Myanmaru redakci CNN Prima NEWS popsala, jak to aktuálně v jihoasijské zemi vypadá. Armáda prý kompletně odřízla hlavní město Neipyijto od světa, když k němu uzavřela cestu. V zemi navíc dlouho nefungovalo telefonní spojení ani televizní vysílání, s výjimkou armádního kanálu.

Vojáci, kteří před několika hodinami převzali moc v zemi, hlídkují v centru velkých měst. „Po převzetí moci byl vyhlášen výjimečný stav, ale většina událostí skutečně probíhá především v hlavním městě Neipyijto. Zde v Rangúnu, kde bydlíme, jsou bezpečnostní složky v centru v okolí radnice a také okolo letiště,“ sdělila CNN Prima NEWS Andrea Hyniová, která v Myanmaru žije již osm let a pochází odsud její manžel.

Češka popsala, že po vojenském převratu navíc armáda vypnula telefonní spojení a také televizní vysílání s výjimkou armádního kanálu. Právě od něj zprvu přicházely informace. Telefony byly v odpoledních hodinách částečně obnoveny. „Fungování Wi-Fi, kterou máme doma například my, několikrát vypadlo, ale zcela přerušeno nebylo,“ řekla redakci Hyniová.

Ta pro CNN Prima NEWS rovněž uvedla, že armáda pod velením vrchního velitele Min Aun Hlaina, který aktuálně drží moc v zemi, prostřednictvím svého televizního kanálu vyhlásila noční zákaz vycházení od 20:00 do 6:00 ráno.

Kromě toho navíc úplně odřízla hlavní město Neipyijto a hlídá cestu, která k němu vede. Takový počin však prý není příliš náročný. „Jedná se o uměle vystavěné hlavní město, kam byla veškerá administrativa přenesena z Rangúnu v roce 2005 za období vojenské diktatury. Vzhledem k tomu, že tam vede jen jedna hlavní dálnice, není obtížné tam přerušit spojení, což vede také k tomu, že odtamtud máme velmi málo informací,“ vysvětluje Češka žijící v Myanmaru.

Pokud možno nevycházet a vyhýbat se davům, radí Čechům ambasáda

Ve hře jsou i možné protesty na podporu Su Ťij a bývalé administrativy země, která byla desítky let pod nadvládou vojenské junty. Hyniová uvádí, že dosud žádné protesty na ulici v Rangúnu nezaznamenala, ale sociální sítě již zaplavily různé výzvy proti vojenskému převratu. Přitom ve vedlejším Thajsku či blízkém Nepálu již k protestům na podporu Su Ťij a bývalého vedení země dochází. Přímo v hlavním městě Thajska, Bangkoku, se příznivci bývalé šéfky vlády střetli s policií.

Sama Hyniová říká, že aktuální je situace pro cizince v zemi sice nejistá, ale bezprostřední ohrožení necítí. „Situaci samozřejmě co nejvíce sledujeme a dnes jsme pokud možno ani moc nevycházeli, ale v okrajové části Rangúnu, kde již osmým rokem bydlíme, nejsou ani nějak viditelné bezpečnostní složky,“ popsala. V zemi je i kvůli pandemii koronaviru nyní poměrně málo cizinců a dle svých slov se nedomnívá, že by se na ně armáda chtěla „represivně zaměřovat“.

Přímo v Myanmaru podle Hyniové skvěle funguje český zastupitelský úřad, který Čechy v zemi pravidelně informuje o vývoji situace. „Zastupitelský úřad v tomto kontextu doporučuje maximální zdrženlivost, pokud možno zůstat doma, při cestách mimo domov se zásadně vyhýbat srocování lidí,“ doplnila pro CNN Prima NEWS.

Myanmar neopustíme, říká Češka

O návratu do Čech však Hyniová ani přes vojenský převrat v zemi zatím neuvažuje. Letiště právě teď hlídají vojáci a počítá se s tím, že ještě po nějaký čas budou uzavřená. „Je ale určitě třeba situaci pozorně sledovat a vyčkat na další vývoj. Doufám, že více informací bude k dispozici zítra nebo v dalších dnech,“ doplnila Hyniová pro redakci.

Puč přišel po nedávných volbách, ve kterých výrazně zvítězila Národní liga pro demokracii, ale armáda výsledky neuznala a poukazovala na volební nesrovnalosti. Pozorovatelé volby však hodnotili jako demokratické. „Lidé jsou samozřejmě velmi nespokojení s vývojem situace a mají obavy z převzetí moci armádou, která v zemi vládla prakticky nepřetržitě od roku 1962 do roku 2011, kdy byla zahájena transformace potvrzená předchozími parlamentními volbami v roce 2015,“ vysvětlila dále.

Problematické navíc může být vedení mírových jednání s etnickými menšinami v zemi, ale také s praktickým fungováním země. Hyniová také zmiňuje, že převrat může silně poškodit pověst země v zahraničí. Přímo v Myanmaru aktuálně podniká řada českých firem, které vyrábí například sklo, porcelán nebo svítidla. „Myanmar má určitě velký ekonomický potenciál a snad se situace brzy stabilizuje, aby nebyla ekonomická situace ještě více poškozena,“ zakončuje Hyniová.

Tagy: