Česko drtí chřipka, angína i RS viry. Z Německa máme poměrně děsivé zprávy, říká Prymula

V několika krajích České republiky už se rozjela epidemie respiračních onemocnění, ostatní jsou pak na její hranici. Jen za poslední týden se počet infekcí zvýšil o více než pětinu. A odborníci bohužel předpokládají, že tento trend bude i nadále pokračovat.

„Hrozně mě bolí hlava a bolí mě bříško a chce se mi pořád spinkat,“ popsal své onemocnění štábu CNN Prima NEWS chlapec. Mikulášovi je šest let, a právě nejmenší děti jsou respiračními infekcemi nejohroženější. V některých školkách a školách jsou v současnosti třídy poloprázdné.

„V posledním týdnu máme v ordinaci skutečně výrazně vyšší nárůst respiračních infekcí, a to jsou samozřejmě buď RS viry, nebo chřipkový virus, angíny – dost často streptokokové,“ popsal praktický lékař Lubomír Nečas. Průměrná nemocnost na sto tisíc obyvatel je v Česku v současnosti 1 754 lidí, což je oproti minulému týdnu nárůst přes 20 %. Řada krajů už mluví o epidemii.

Lékaři doporučují očkování proti chřipce

Vůbec nejvyšší počet respiračních onemocnění je v Pardubickém kraji. Na 100 tisíc obyvatel je tady 2 345 nemocných. V Moravskoslezském kraji lékaři registrují nejvyšší týdenní nárůst akutních respiračních infekcí, a to o 37 %. Epidemie už dorazila i do Zlínského kraje. Za poslední týden se tady počet nemocných zvýšil o více než čtvrtinu.

„V současnosti máme 1 823 nemocných na sto tisíc obyvatel a chřipkou je 78 na sto tisíc obyvatel, nejvyšší nárůst zaznamenáváme v okrese Uherské Hradiště,“ informovala ředitelka Krajské hygienické stanice Eva Sedláčková.

Lékaři proto stále doporučují i očkování proti chřipce. Je ale potřeba počítat s tím, že účinnost vakcíny nastupuje až asi za dva týdny. „Doporučujeme ho určitě starším 65 let, doporučujeme všem nemocným, kteří mají cukrovku, vysoký tlak, problémy se srdcem, s ledvinami,“ doplnil lékař. V rámci respiračních infekcí v současnosti nejvíce řádí právě tzv. chřipková onemocnění. Jejich počet se za poslední týden zvýšil o více než sto procent.

RS viry i bakteriální superinfekce

Podle epidemiologa Romana Prymuly se momentálně jedná o směs respiračních virů. Chřipka jako taková by měla udeřit až během ledna. „Bude postupně nabývat na síle a někdy v lednu určitě tady bude epidemie, kterou očekáváme po vzoru jižní polokoule, kde například v Austrálii byla chřipková vlna poměrně silná,“ upozornil.

Podle něj se momentálně musí sledovat i takzvané bakteriální superinfekce. „Pokud ta respirace bude spojena třeba s angínou, tak je logické, že streptokoky musíme léčit, protože ty mohou mít poměrně závažné komplikace,“ vysvětlil. Dalším nebezpečím jsou pak RS viry, které mohou být nebezpečné hlavně pro kojence a nedonošené děti. „Samozřejmě je určité riziko, že by to dítě mohlo být poškozeno poměrně závažně, takže u těch nedonošenců je někdy indikováno preventivní podání protilátek,“ doplnil.

RS virům jako takovým se nedá ubránit. Onemocnění respiračním syncytiálním virem (RS) má podle epidemiologů většinou mírný průběh. Může při něm ale dojít ke komplikacím, kdy děti skončí na přístrojích nebo i zemřou. Na rozdíl od klasických respiračních onemocnění se jejich inkubační doba pohybuje od dvou do osmi dnů. Podle Prymuly se masivní epidemie prohnala Českem už v minulém roce. „V letošním roce máme poměrně děsivé zprávy z Německa, kde ta epidemie byla opravdu masivní a kde se podařilo vyčerpat veškerou kapacitu asi u poloviny nemocnic,“ uzavřel.

Tagy: