Na prahu chřipkové epidemie chybí v Česku dětské léky. Improvizujeme, stěžují si lékaři

Česko se potýká s výpadky léků pro děti, chybí i některá antibiotika. Několik z nich pravděpodobně zůstane nedostupných i v nadcházejících měsících. Četnost případů respiračních onemocnění se přitom pohybuje u hranice chřipkové epidemie. Situace podle ministerstva zdravotnictví nemá snadné řešení.

Počet respiračních onemocnění aktuálně dosáhl téměř 1 800 nemocných na 100 tisíc obyvatel, což je hranice pro chřipkovou epidemii. Problematické období navíc provází komplikace ve formě výpadků dětských léků. Ty podle lékařů trvají dlouhodobě. Spolu s rodiči tak musí improvizovat. „Snažíme se najít nejlepší variantu. Čtvrtíme či půlíme tablety, používáme alternativní možnosti,“ popisuje Hana Cabrnochová, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost České republiky.

„Ráno zavoláme do lékárny a zjistíme, kolik mají balení jakých léků, a co můžeme předepisovat,“ uvedla dětská lékařka Soňa Knéblová. Nakonec však prý stejně většinou musí žádat rodiče, aby obtelefonovali lékárny sami. Doktoři jim pak vydají elektronický recept na základě současné nabídky. „Už se to nedá dělat jinak,“ povzdechla si pediatrička.

Chybí také penicilín pro léčbu angín, i další druhy antibiotik. Některé z nich budou podle Knéblové chybět celou sezonu. Lékárny se od léta potýkají také s výpadky čípků a sirupů pro snižování horečky u nejmenších dětí. Nurofenový sirup bude k dispozici až v březnu, tedy po chřipkové sezoně.

Lék při výpadku prostě neexistuje, vysvětluje Válek

„Když nastane výpadek a továrny přestanou určitou komponentu vyrábět, konkrétní lék pak prostě neexistuje. Když vám zmizí ropa, tak můžete dávat pokuty, jaké chcete. Když ale ta ropa není, tak není,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS bezvýchodnost situace ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Pokud se některého léčiva nedostává, snadno se vyčerpají také zásoby nahrazujících léčivých přípravků. U těch skokově vzroste poptávka a výpadky se tak řetězí,“ doplnila mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková. Ministerstvo chce situaci zmírnit zavedením povinnosti pro distributory držet zásoby aspoň na 6 týdnů.

Tagy: