Česko je na konci roury. Sami problém s ropou nevyřešíme, varují experti a apelují na vládu

Ropovod (Ilustrační foto)

Co na to vaše peněženka 9.5.2022

Česká republika má zásadní problém – je až na konci ropovodu. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS na to upozornil zvláštní zmocněnec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. Podle energetického experta Pavla Janečka vláda v současné energetické krizi jedná velmi pomalu.

Evropská unie počítá s odstřihnutím od ruské ropy. „Může klidně nastat cenový výkyv. Ropa dnes stojí více, než stála před rokem. Zažili jsme drobný šok před několika týdny. Máme problém, že nemáme moře. Jsme na konci roury ropovodu. To si myslím, že je společný problém i Slovenska, Maďarska a Rakouska. Ceny budou o něco vyšší než v Německu, jde ale o to, aby to nebylo příliš a aby marže byly únosné a benzin nebo diesel byly pro lidi zaplatitelné,“ vysvětlil Bartuška.

„Společně se Slovenskem jsme v situaci, která je velmi nepříznivá, protože jsme na konci roury. To znamená, že náš přístup bude muset být trošku vybalancovaný a budeme muset trošku spoléhat i na evropskou spolupráci, protože sami nebudeme schopni problém vyřešit,“ má jasno Janeček.

Podle Bartušky ruský prezident Vladimir Putin nyní „hraje o všechno“. „Pokud se rozhodne, že zastaví plyn a ropu, udělá to,“ tvrdí Bartuška. „Bavíme se o fyzické dodávce plynu, ale musíme také mluvit o tom, za jakou cenu je plyn dodáván. Měli bychom mít na zřeteli i cenovou úroveň, která umožní našemu průmyslu přežít,“ upozornil Janeček v pořadu Co na to vaše peněženka.

„Vláda by hlavně měla něco dělat. Připadá mi, že vláda v plynové krizi koná velmi pomalu, nebo tak minimálně, že jsem to ještě nepostřehl. Co se týče cen, domnívám se, že vláda by měla intenzivně jednat s Maďarskem, nebo Německem, anebo s oběma. Mají dlouhodobé kontrakty o nákupech plynu – tisíc kubíků za 270 dolarů, když u nás cena putuje kolem 1 100 dolarů,“ míní Janeček.

Bartuška se ale vládního kabinetu zastal. „V tuto chvíli už vláda jedná s řadou sousedních zemí o možnosti dávat další plyn přes Německo, Polsko a další země,“ poznamenal zvláštní zmocněnec ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy:
ropa Vladimir Putin prezident energie plyn pohonné hmoty vláda Rusko Pavel Janeček Co na to vaše peněženka Václav Bartuška ropovod