Česko je pro zahraniční investory stále méně atraktivní, varuje ČNB. Víc je láká Polsko

Burza

Ekonom Křeček k poklesu průměrné mzdy

Česká republika ztrácí zajímavost pro zahraniční investory, kteří by v tuzemsku chtěli rozvíjet podnikání. Jde o kombinaci několika negativních faktorů, kvůli kterým majitelé zahraničního kapitálu dávají přednost ostatním zemím Visegrádské čtyřky, zejména Polsku. Do Česka naopak ve stále větší míře proudí peníze, které mají dluhový charakter. Vyplývá to ze zprávy o vývoji platební bilance, kterou zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

„Stále patrnějším problémem České republiky je její nízká atraktivita jako místa vhodného pro nové přímé investice,“ píše Česká národní banka v aktuální Zprávě o vývoji platební bilance za rok 2021. Podle analytiků centrální banky za tímto vývojem stojí kombinace několika negativních faktorů, jež šanci Česka na získání zahraničních investic snižují.

„Zejména jde o dostupnost pracovní síly, úroveň mezd ve srovnání s potenciálními konkurenty ze zemí V4 (Česko, Polsko, Slovensko, Maďarsko, pozn. red.), velikost domácího trhu (ve srovnání s Německem a Polskem) a možnosti poskytování investičních pobídek se zbývajícími zeměmi V4,“ stojí dále v dokumentu, který má redakce CNN Prima NEWS k dispozici.

Rekordní nákupy zahraničních akcií

„Není se příliš čemu divit. Investoři při rozhodování o umístění svého kapitálu porovnávají výnosy a náklady. A jestliže vidí, že český pracovní trh je doslova vysátý, nedává jim příliš smysl sem umisťovat nové provozovny, když by do nich špatně sháněli pracovní sílu nebo by jí museli zaplatit výrazně vyšší mzdu. Je proto logické, že dávají přednost zemím jako je Polsko nebo Maďarsko. Slovensko má zase výhodu v tom, že je součástí eurozóny, pro investory ze západní Evropy tak odpadá kursové riziko,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS Veronika Hedija, ekonomka z jihlavské Vysoké školy polytechnické.

Podle ČNB došlo rovněž k obrovskému nárůstu investic, jež proudily z Česka do zahraničí, a to téměř čtyřnásobně v meziročním srovnání. „Více než polovinu představovaly úvěry poskytnuté dceřiným podnikům v zahraničí,“ píše se ve Zprávě o vývoji platební bilance.

Z dokumentu také vyplývá, že české domácnosti a firmy rekordně navýšily svou držbu zahraničních cenných papírů, a to především akcií. Česká národní banka to vysvětluje přebytkem volného kapitálu v Česku a „mělkostí domácího kapitálového trhu“. Kromě toho nízké úrokové sazby, které u nás dominovaly po většinu loňského roku, zvyšovaly přitažlivost investování právě do akcií. Domácnosti zkrátka hledaly investiční příležitosti, které by jim pomohly přetlačit již zvyšující se inflaci.

Tagy: