Jak začít s investováním? Vkládejte jen malé částky a diverzifikujte portfolio, radí experti

Investice je třeba diverzifikovat, radí experti. (ilustrační foto)

Co na to vaše peněženka 1.6.2022

Z důvodu neustále rostoucí inflace své nadbytečné peníze investujte, shodli se na doporučení experti v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Lidé tím mohou zabránit, aby prostředky, které mají jinak uložené v bankách, ztrácely svou hodnotu. Zároveň radí začít investovat nižší částky a především do vícero oblastí.

„Trhy jsou teď v takovém rozpoložení, že se lidé mohou bát investovat, ale lze začít i v tuto dobu,“ řekla analytička Anna Kortusová z portálu Portu.cz. Začínajícím investorům však doporučuje investoval jen menší částky. Doplnila, že řada obchodníků aktuální situaci vnímá jako moment, kdy se na trhu dá nakupovat levněji.

Podle hlavního ekonoma banky Creditas Petra Dufka má běžný člověk jen malou šanci nad rostoucí inflací zvítězit, ale lze se jí aspoň bránit. „Souhlasím, že by člověk měl investovat aspoň něco,“ zmínil ekonom.

Redaktor webu CNNPrima.cz a moderátor pořadu Krypta zabývající se kryptoměnami Filip Kalčák poukázal na to, že investování aktuálně láká čím dál více Čechů. „O investování přemýšlí i lidé, kteří by rok či dva zpátky takovou možnost nezvažovali,“ pronesl v pořadu Co na to vaše peněženka Kalčák. Podle něj může být aktuální stav na trhu vhodnou příležitostí do světa investic naskočit.

Mnoho lidí má i nadále své peníze uloženy především na bankovních účtech. Považuje je totiž za nejbezpečnější místo, zatímco z investování má strach. „Jakákoliv investice, ať už akciová, dluhopisová nebo do drahých kovů, sebou nese riziko,“ vysvětlil Dufek. Lidé si ovšem podle něj neuvědomují, že jejich peníze na bankovních účtech kvůli rostoucí inflaci postupně ztrácí na hodnotě. Kortusová v této souvislosti uvedla, že je potřeba Čechy edukovat, aby uměli s penězi efektivně nakládat.

Investiční strategie i postupný nákup

A kolik by měl člověk na úvod do investování vložit? „Pouze to, co může s lusknutím prstu ztratit,“ zdůraznil Kalčák. Ten zmínil, že lidé můžou investovat například do dluhopisů, akcií či do kryptoměn. Ty označil sice za nejvíce rizikové, ale zároveň mohou nabídnout vyšší výnosy než konzervativnější investice.

Kortusová upozorňuje na další důležitý prvek v rozhodování. „Pokud chci začít investovat, tak si musím nastavit svoji investiční strategii,“ konstatovala analytička. Investice může být jen na pár let, ale i několik dekád. „Nejlepší formou, jak investovat, je formou diverzifikovaného portfolia,“ myslí si Kortusová.

Dufek uvedl, že lidé by také měli zvážit, kolik času chtějí světu investic sami věnovat. „V tuto chvíli začíná být dobrý čas k nákupu dluhopisů. Nesou zajímavý výnos,“ pravil hlavní ekonom banky Creditas a vysvětlil, že v průběhu pěti let budou ceny dluhopisů nejspíš vyšší a jejich výnosy naopak nižší.

Kalčák pak doporučuje strategii postupného nákupu. „Pokud chceme investovat, tak si tu potenciální velkou částku rozdělit a investovat v průběhu měsíců,“ popsal jednu z možností redaktor CNNPrima.cz.

Tagy: