Česko má šanci na Oscara. Film Šarlatán s Trojanem v hlavní roli je v užším výběru

Ivan Trojan a Juraj Loj ve filmu Šarlatán.

Česko má šanci na Oscara

Český film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové má šanci vyhrát Oscara. Snímek s Ivanem Trojanem v hlavní roli se dostal do užšího výběru patnácti filmů v kategorii mezinárodní hraný film. Hollandová podle svých slov postup trošku čekala. Na Šarlatána se můžete podívat na webu iprima.cz.

Americká filmová akademie v noci na středu zveřejnila užší seznamy uchazečů o nejprestižnější filmové ocenění v devíti kategoriích. Mezi patnáct vyvolených v kategorii mezinárodní hraný film se probojoval i český Šarlatán.

Životopisné drama vzniklo podle scénáře Marka Epsteina a sleduje život léčitele a bylinkáře Jana Mikoláška. Ten uzdravoval statisíce lidí, byl ale perzekvován nacisty a komunisty. V průběhu několika desetiletí se na něj obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. I když neměl odborné lékařské vzdělání, pomocí bylinek léčil nemoci, se kterými si ani doktoři nevěděli rady. Jeho mimořádné schopnosti však byly vykoupeny bojem s vlastními démony.

Hlavní roli léčitele ztvárnil herec Ivan Trojan a jeho „mladší já“ Trojanův syn Josef. Na celý snímek Šarlatán se můžete podívat ZDE.

Polská režisérka Agnieszka Hollandová přiznala, že čekala, že se film dostane do užšího výběru. „Všude jsme byli zmiňovaní mezi filmy, které mají šanci. To bylo znamení, že máme naději,“ vysvětlila režisérka s tím, že i přes to nervy pracovaly. „Pochopitelně to takhle občas nefunguje, takže jsme byli nervózní. Když s ničím nepočítáte, můžete mít jenom dobrou zprávu. Ale když s něčím počítáte, a ono se to nepodaří, je to zklamání,“ uvedla absolventka pražské FAMU. Dodala, že měla hodně ohlasů od členů Americké filmové akademie, že se jim film opravdu líbí.

Se soškou nepočítám

„Budu ráda, když se teď dostaneme do té nejužší společnosti pěti nominovaných, což je tento rok velmi těžké,“ podotkla režisérka. „Vidím tam dva favority, takže to bude náročné a s celkovým vítězstvím a Oscarem spíše nepočítám. Je tam několik skutečně velmi silných filmů. Ten náš je takový komorní,“ vysvětlila Hollandová.

Z nynějšího výběru se bude nakonec o Oscara ucházet pět nominovaných filmů. Akademie zároveň vybrala na užší seznamy i filmy, které o Oscary soutěží v dalších osmi kategoriích: celovečerní dokumentární film, krátký dokumentární film, masky, původní hudba, původní píseň, krátký animovaný film, krátký film zachycující živou akci a vizuální efekty.

Postupující budou oznámeni 15. března, vítězové pak vyhlášeni na slavnostním udělování Oscarů v neděli 25. dubna.

Do 93. ročníku udělování Oscarů přihlásilo své filmy symbolicky 93 zemí. Českému počinu budou v klání o slavnou sošku konkurovat například filmová díla z Francie, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Norska, Dánska a Ruska, ale také z neevropských zemí jako Chile, Guatemala, Írán, Mexiko nebo Tunisko. Mezi „semifinalisty“ se naopak neprobojoval slovenský film Zpráva, na němž se rovněž podíleli čeští tvůrci.

Loni měly šanci snímky Nabarvené ptáče i Dcera

Do užšího výběru nominací na Oscary v kategorii mezinárodní hraný film už loni Americká filmová akademie vybrala koprodukční drama Nabarvené ptáče českého režiséra Václava Marhoula. Česko loni uspělo také v kategorii krátký animovaný film, kde byl do užšího výběru zařazen krátkometrážní snímek Dcera studentky pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) Darji Kaščejevové.

Tagy: