Česko mělo loni nejdražší elektřinu v EU. Lidé platí i tisíce navíc, experti popsali problém

Česko mělo loni nejdražší elektřinu v EU v přepočtu na kupní sílu.

Česko mělo loni nejdražší elektřinu v EU v přepočtu na kupní sílu

Česko mělo loni podle dat Eurostatu v přepočtu na kupní sílu obyvatel nejdražší elektřinu v Evropské unii. Podle ekonomů za to může souhra několika faktorů – vedle způsobu výroby elektřiny i silnější státní podpora v zahraničí. Poznávají to právě teď lidé, kteří mají platit vysoké nedoplatky, protože na vývoj na trhu nereagovali změnou výše odváděných záloh.

Když přišlo panu Stanislavovi z Ostravy vyúčtování za energie, nestačil se divit. Za topení bude muset zaplatit sedm tisíc. „Pořád jsem topil, protože dům není zateplený. Okna jsou ještě stará dřevěná,“ vylíčil pro CNN Prima NEWS. Obává se, že se celkové náklady ještě navýší, až mu přijde vyúčtování elektřiny. „Bydlím tam už čtyřicet let a poprvé doplácím,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Zdraží jablka kvůli zmrzlé úrodě? Ve hře jsou i jiné scénáře, krize odhalila nečekaný problém

Stanislav si však za celý loňský rok nezvedl zálohy. To byla podle odborníků chyba. „To jde ruku v ruce s tím, jak si zákazník hlídá smlouvu. Pokud si to nepohlídal, neřešil navýšení záloh, může fakturace skončit právě velkými nedoplatky,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS energetický analytik Jan Béreš.

Jeho doporučení v ulicích kvitovali i Češi, kteří si zálohy zvyšovali. „Zvedli jsme zálohy a vrátili nám 12 300,“ řekl jeden z oslovených pro CNN Prima NEWS.

Cesta za smutným prvenstvím

V loňském roce přitom byly ceny energií v tuzemsku extrémní. Třeba za elektřinu Češi v druhém pololetí po přepočtu na kupní sílu platili dokonce nejvíc v Evropské unii. Lépe dostupná tak byla i na Kypru, v Německu nebo Itálii – a to i přesto, že v čisté hodnotě jsou tam ceny vyšší.

„Díky tomu, že mají vyšší mzdy a na náklady spojené s energiemi dávají menší část mezd, tak by to vyšlo levněji. Do toho máme relativně nižší mzdy ve srovnání se západní Evropou - v zásadě v tomto koktejlu vedly k tomu, že jsme dostali na to nepříjemné první místo,“ vysvětlil ekonom Pavel Peterka pro CNN Prima NEWS.

Do budoucna by se ale situace podle expertů měla zlepšit. „Z pohledu cen bude velmi zásadní, jestli se nic nerozbije. Vidíme konflikt na Blízkém východě, takže jsou zde rizika. Nicméně když se nic nerozbije, tak by cena elektřiny a plynu měla stagnovat nebo mírně klesat,“ řekl Peterka.

Záležet bude například i na stavu jaderných elektráren v Evropě. I jejich dlouhé opravy totiž přispěly ke krizi.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Noční můra živnostníků se blíží. Daňové přiznání letos čeká novinka, tisícům lidí hrozí sankce

Tagy: