Česko zaspalo, tvrdí Horská. Oproti Polsku nevíme, co je národní zájem, řekla Švihlíková

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank, členka NERV a poradkyně premiéra Helena Horská

360° 16.11.2023

Česko v řešení otázky energetiky zaspalo. Musíme si nalít čistého vína a říct si, že se tu 30 let nic nedělo, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka a poradkyně premiére Petra Fialy (ODS) Helena Horská. Podle ní ale nejdou všechny změny udělat během jednoho volebního období. S ekonomkou Ilonou Švihlíkovou se shodla, že by se Česko mohlo inspirovat v Polsku.

„Každá vláda, která se teď rozhodne dělat nějaké změny, to nebude mít jednoduché,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomka Helena Horská. Změny se podle jejích slov dělají spíš pět minut po dvanácté než před dvanáctou. „Nemůžeme čekat, že ten, kdo sedí u kormidla, zvládne všechny nutné změny, o kterých se tady mluví desítky let, za jedno volební období,“ popsala Horská.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialovo srovnávání nutell? Není to tak zlé, míní ekonom. Popsal trik zdejších obchodníků

Podle ní je nutné si skluz nejprve přiznat. „Je dobré nalít si čistého vína a říct si, že se tady 30 let nic nedělo s energetikou, že jsme zaspali,“ řekla Horská. Inspirovat by se Česko mohlo v Polsku.

„Polsko může být vyzdvihováno nejenom v dopravní infrastruktuře, ale také ve schopnosti využívat efektivně evropské fondy, připravit se na energetickou transformaci a prosazovat svoje zájmy v Evropské unii. To jsou všechno věci, které je potřeba začít řešit,“ vyzvala ekonomka a podotkla, že ale nemůžeme čekat, že to, co se desítky let neřešilo, se teď samo vyřeší mávnutím kouzelného proutku.

Na Polsko upozornila také ekonomka Ilona Švihlíková. „Poláci přesně vědí, co je jejich národní zájem. My tady momentálně máme vládu, která hájí zájmy leckoho, jenom ne České republiky, a podle toho to taky vypadá,“ řekla Švihlíková. Podle ní ale drtivé většině politiků naprosto vyhovuje závislá pozice. „Umožňuje jim říct, že nejde nic dělat, že je to Brusel a že by se v Německu zlobili. Dávají od toho ruce pryč,“ míní ekonomka.

Horská podorkla, že se v rámci národní ekonomické rady vlády snaží na takové věci upozorňovat a vydávat expertní doporučení. „Jestli se s tím vláda bude řídit a zdali najde jiný způsob řešení, to už je její odpovědnost,“ sdělila Horská.

Tagy: