Česko zažívá pozdní léto, na to babí si ještě počkáme. Jásat mohou houbaři, ale i klíšťata

Nástrahy babího léta

V porovnání s dřívějšími roky bylo letošní léto pro provozovatele koupališť katastrofou. Příští týden by to ale mohl napravit. Teplé počasí by mělo přát nejen milovníkům koupání, ale i houbaření. Podle meteorologů budou podmínky pro sběr hub ideální. To samé bohužel platí i pro klíšťata, kterým začíná druhý vrchol sezony.

„Množství zákazníků značně ovlivnila pandemická omezení. Léto nám taky nepřálo. Aktuálně je hezčí počasí než za celé prázdniny, tak nám to snad vydrží,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS provozovatelka koupaliště Stírka Aneta Segmüllerová.

Po výkyvech počasí a zatažené obloze přijdou vysluněné dny. Na babí léto si ale počkáme. „V tomto týdnu se dočkáme teplot okolo 27, případně 28 stupňů. Dá se říct, že zažíváme pozdní léto,“ sdělila v reportáži meteoroložka Jana Hujlsová.

Vedle milovníků koupání si příští týden užijí i houbaři. Podle mykologů by se houbám mělo dařit zejména ve Středočeském kraji a na Vysočině. Naopak prázdné košíky hrozí houbařům v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Pozor na klíšťata

S houbami si ale můžete z lesa odnést i parazita. „Podzimní měsíce mají klíšťata ráda. Lidé jsou tak vystaveni většímu riziku nákazy boreliózou nebo encefalitidou,“ varuje Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních nemocí pražské nemocnice Na Bulovce. „Encefalitida se navíc přenáší po velmi krátké době, na rozdíl od boreliózy, kdy musí být klíště přisáté alespoň 24 hodin,“ dodala.

Po houbaření tedy nezapomínejte na prohlídku těla, a když už na klíště narazíte, v žádném případě nepoužívejte oleje nebo masti. Přidušený parazit by totiž mohl vyvrhnout obsah střev a tím zvýšit riziko nákazy. S klíštětem ani netočte, při použití vatové tyčinky ho raději vyviklejte ze strany na stranu.

Tagy: